hren
 

NOVOST JE ČAJ OD MASLINOVOG LIŠĆA
Ovog petka bilo je živo oko stare masline, zaštićenog spomenika prirode u Kaštel Štafiliću, jer se obavljala tradicionalna sezonska rezidba ovog stabla starog više od 1500 godina.

Rezidbu su ovog dana vršili članovi društva Bijaći, djelatnici Vlastitog pogona Grada Kaštela, učenici srednje škole Braća Radić i drugi, a sve uz stručni nadzor Tatjane Klepo, jedne od vodećih stručnjaka za maslinarstvo na Mediteranu.

- O maslini skrbimo tijekom cijele godine, a mogu izdvojiti posebno ove dvije velike akcije. To su berba te rezidba stare masline. Rezidbu i zaštitu masline u skladu s vremenskim prilikama obavljamo u rano proljeće pa evo, tako i danas. Često smo u godinama ranije odrezane grane slali našim prijateljima diljem Hrvatske i Europe, kako bi ih na Cvjetnicu nosili na blagoslov, no ove je godine Cvjetnica kalendarski nešto kasnije pa odrezane grane ne bi zadržale svoju svježinu. Ali zato ćemo lišće s tih grana upotrijebiti za nešto posve novo, a to je izrada čaja od maslinovog lišća, što će biti još jedan zanimljivi proizvod ove starice – kazao nam je Tonći Burić, predsjednik društva Bijaći.

Stručnjaci koji su sudjelovali u ovoj rezidbi upozorili su nas da je stara maslina ove godine značajno stradala zbog velikih hladnoća.

- Stanje masline je puno lošije nego je to bilo zadnjih godina. Znamo da je zbog hladnoće stradao popriličan broj maslinika na ovom području pa je svoje osjetila i stara maslina. Nastojimo ukloniti što više suhih, ispucalih  i oštećenih grana. Na sreću, do sada nismo primjetili simptome bakterijskog raka, koji je čest u maslinicima koji su stradali od niskih temperatura. Isto tako nema ni naznaka nekih nametnika ili drugih bolesti.  Kada skinemo oštećene grane slijedi sanitarna zaštita, odnosno dezinfekcija s bakrenim sredstvima i preostaje nam pomoliti se da ovakve štete više ne bude – ustvrdila je Tatjana Klepo.

Kako je naveo predsjednik Bijaća Tonći Burić, listovi stare masline ove će se godine upotrijebiti za proizvodnju čaja, za kojeg je dokazano uspješno djelovanje u borbi protiv hipertenzije, dijabetesa i visokog kolesterola, a to će biti povjereno Juri Vukušiću iz obiteljskog gospodarstva Jurin dvor u Šestanovcu, koji već određeno vrijeme, uz druge različite proizvode od maslina, proizvodi i čajeve od maslina iz svog maslinika.
Okupljanje onih koji skrbe o staroj maslini ovog je petka bila i prigoda za čestitke Nikoli Bekavcu, koji proizvodi različite suvenire od drveta masline, a među njima i one od drveta stare masline. Kao i u godinama ranije, društvo Bijaći za te je suvenire dobilo nekoliko nagrada pa tako i na ovogodišnjem Noćnjaku.

Da stara maslina ima posebno mjesto u tradiciji i turističkoj ponudi Kaštela ovog su dana potvrdili i direktorica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić te dogradonačelnik Grgica Benutić, naglasivši kako je u zadnjim godinama stara maslina obavezna točka u turističkim turama kroz Kaštela, često i početna stanica, a povezana je u priče o kaštelanskim vinima i bogatoj povijesti.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij