hren
 

DEINSTITUCIONALIZACIJA KAO PROCES SKRBI ILI SKRIVENIH INTERESA
Deinstitucionaizacija pojedinih ustanova koje pružaju socijalnu skrb i usluge, u Hrvatskoj je započela bez posebne pompe i interesa šire javnosti. U proces deinstitucionalizacije nadležni imaju namjeru uključiti i dječji dom Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću. Ono što nas je zainteresiralo za ovu temu su određena neslužbena saznanja koja daju naslutiti da se u pozadini te namjere kriju i neki drugi interesi.

Iz dječjeg doma Maestral, podružnice Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, u veljači su od Grada Kaštela zatražili dva stana na korištenje za smještaj korisnika doma te za savjetovalište, a po nalogu resornog Ministarstva demografije i socijalne politike.

- Vašem zahtjevu za dodjelu  dodatnih stambenih jedinica nismo u mogućnosti udovoljiti jer takvih objekata za sada nemamo na raspolaganju, također stan koji je Grad Domu već dao na raspolaganje je u neadekvatnom stanju i zahtjeva obnovu – odgovorila je tada u ime Grada dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.

I nekako baš u vrijeme korespodencije između Doma i Grada, novinarima je stigla neslužbena, ali zanimljiva informacija, kako nadležni nakon smještanja djece u zasebne stambene jedinice, u njihov dosadašnji objekt imaju namjeru  smjestiti korisnike Doma za odrasle osobe – Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Trogiru. Neke od informacija govorile su o stalnom smještanju tih odraslih osoba u objekt u Lukšiću, dok su druge govorile o privremenom smještaju zbog preuređenja njihovog doma u Trogiru, nakon čega bi objekt u Lukšiću mogao postati dio nekih novih projekata.

Te neslužbene informacije u resornom Ministarstvu nisu nam niti potvrdili niti opovrgli. U svom odgovoru na naše upite upoznali su nas s razlozima početka procesa deinstitualizacije,  odnosno zamjene institucionalnog oblika skrbi  u izvaninstitucijski oblik kroz pružanje usluga podrške djeci i biološkim, odnosno udomiteljskim obiteljima u domu korisnika i lokalnoj zajednici.

- Ukoliko je radi zaštite prava i dobrobiti djeteta potrebno dijete izdvojiti iz obitelji, cilj je primarno omogućiti djetetu daljnji život i razvoj u udomiteljskoj obitelji umjesto institucijskom obliku skrbi. Ministarstvo je stoga u prosincu 2018. godine donijelo novi Zakon o udomiteljstvu koji je omogućio profesionalizaciju udomiteljstva te se očekuje povećanje broja udomiteljskih obitelji za djecu u Republici Hrvatskoj.  Za djecu koja nemaju mogućnost ostvariti oblik skrbi najsličniji životu u obitelji, cilj je razviti uslugu organiziranog stanovanja – dio je iz njihovog objašnjenja u kojem također navode da su tijekom nekoliko mjeseci imali  više sastanaka s predstavnicima Dječjeg doma Maestral, na tu temu.
Isto tako, naveli su kako su u tijeku pregovori i s drugim jedinicama lokalne samouprave na području cijele Splitsko-dalmatinske županije budući da u pojedinim gradovima i općinama nisu uopće dostupne usluge podrške djeci i obiteljima pa se može zaključiti da bi korisnici doma, u nedostatku odgovarajućih stanova u Kaštelima, svoje mjesto mogli naći u nekom od susjednih gradova ili općina.
 A o temi smještaja štićenika doma u Trogiru u objekt u Kaštelima nedefinirano su odgovorili kako se navedeni proces deinstitucionalizacije i transformacije provodi  i s Domom za odrasle osobe Trogir, no bez potvrde ili negiranja naših saznanja.

Iako su do nas prije nekog vremena stigle informacije kako je Ministarstvo za sada odustalo od gore navedenih namjera, situaciju ćemo pratiti.
Jer većina djece, koja su bila dio brojnih generacija  koje su djetinjstvo provele upravo u domu u Lukšiću, od davne 1931 godine do danas, svjedoci su da institucionalni oblik skrbi nije nužno najlošiji odabir iako ima i daleko boljih. U današnje vrijeme, kada se iza mnogih promjena kriju različiti skriveni interesi, ,mogi od nas pušu i na hlaadno.

Za sada dom Miljenko i Dobrila ipak ide naprijed, a neki od planova nadležnih u domu su i brojne aktivnosti koje će još bolje odgovarati potrebama djece i mladih u  lokalnoj zajednici te intenzivan rad s obiteljima, kao i s mladima koji su napustili ustanove socijalne skrbi i trebaju podršku.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij