hren

ČIŠĆENJE I EDUKACIJA
Sunčano vrijeme tijekom subotnjeg prijepodneva i velika želja, posebno mladih ljudi, da svoj okoliš očiste i urede, još jednom su rezultirali uspješnom eko akcijom u organizaciji srednje škole Braća Radić, a koja se održala u sklopu akcije Lipa su lipa moja Kaštela te Kreativnog proljeća.

Učenici i djelatnici škole, ronioci UPA Rostrum iz Splita  i PSD-a Giričić, ribari ŠRD-a Neaj, članovi MO Kaštel Štafilić te djelatnici Vlastitog pogona Grada Kaštela, ovog su se puta uhvatili u koštac s čišćenjem plaže i podmorja  na području  između dva kaštela, Nehaj i Stafileo.

I dok su učenici i profesori čistili različiti otpad s plaže te tako na jedan način olakšali posao djelatnicima Vlastitog pogona koji skrbe o uređenju plaža, ronioci i ribiči vadili su otpad iz podmorja.
Pa se tako na plaži i u podmorju našao cijeli niz automobilskih guma, različitih konstrukcija, plastičnog i metalnog otpada, staklenih boca i svega onoga što se na tom mjestu našlo kako zbog neodgovornog ponašanja građana tako i kao posljedica vremenskih neprilika te strujanja mora.
Sav otpad prikupljen je na skupne lokacije, a uz pomoć djelatnika Vlastitog pogona bit će odložen na odgovarajuće mjesto.

Ova akcija imala je i edukativni karakter pa su tako sudionici mogli nazočiti prezentaciji ronilačkog sporta i opreme, kao i edukaciji na temu zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta Jadrana.

- Ovo je šesta godina održavanja akcije, a koliko nam znači pokazuje i činjenica da su je učenici i djelatnici s nestrpljenjem očekivali. Uspjeli smo očistiti dio podmorja i obale u Kaštel Štafiliću te ovim putem zahvaljujem svima koji su nam došli pomoći i dati podršku, među njima i Gradu Kaštela te Turističkoj zajednici.
Ova akcija ne služi samo za očistiti dio obale već kroz nju želimo sve upozoriti na probleme s onečišćenjem, posebno kada je riječ o plastici te naše sugrađane osvijestiti o potrebi propisnog postupanja s različitim otpadom – kazala je nakon akcije ravnateljica škole Marija Kezele.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij