hren

MASLINSKI UVODNIK KREATIVNOG PROLJEĆA
Gosti Mastrinkinog maslinskog uvodnika, koji se održao ovog ponedjeljka u nesvakidašnjem prostoru dvorca Rušinac u Kaštel Lukšiću, imali su priliku nazočiti zanimljivoj prezentaciji maslinovog ulja i njegovom utjecaju na hranu i međusobnom sljubljivanju, koju je organizirala kaštelanska udruga maslinara Mastrinka.

Pred gostima se našlo nekoliko vrsta ulja i to sortna  ulja oblice, levantinke i lastovke te miješana maslinova ulja, sva s predznakom ekstra djevičanska.

- Ideja je bila da priredimo svojevrsnu školu kušanja ulja, ne onu klasičnu nego ponešto drugačiju te na taj način radimo na popularizaciji maslinovog ulja. Naša udruga broji više od 120 članova i riječ je o proizvodnji pojedinačno manjih količina ulja, ali uz ekološku proizvodnju i proizvodnju kvalitetnih ulja – kazao je u uvodu, između ostalog, predsjednik Mastrinke Goran Pavlov.

Kroz kušanje ulja goste je vodila dopredsjednica udruge Tatjana Klepo, upoznavši ih s vrstama ulja te njihovim okusima i intenzitetima.
Osim samih maslinovih ulja, gosti su imali priliku  kušati kako vrhunska ulja slabijeg ili jačeg intenziteta mijenjaju okuse hrani, svako na svoj način upotpunilo je okuse mladom i polutvrdom siru, mariniranim kozicama i inćunima, a iznenađenje večeri bio je sladoled s maslinovim uljima različitog okusa.
Za pripremljenu hranu ove su večeri bili zaslužni suradnici iz srednje škole Braća Radić.

Ugodnih večeri u društvu kaštelanskih uljara uskoro bi trebalo biti i više, jer kako su iz udruge Mastrinka najavili, među planovima koje udruga ima je i otvaranje jedne kušaone do slijedeće godine, u kojoj će ovakva događanja biti česta.

Edukacije i gospodarski forum

Ova večer bila je prigoda i da se goste upozna s programom ovog četvrtog tjedna Kreativnog proljeća u Kaštelima „Tjednom kreativnih i kulturnih industrija“.

- Ova prva tri dana, od ponedjeljka do srijede, u vremenu od 10 do 17 sati, u dvorcu Vitturi održavaju se edukacije u sklopu projekta  „Održivi rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva“.  Programi edukacija obuhvaćaju educiranje poduzetnika o razvoju inovativnih alata i tehnika, kreativnosti i poslovnih vještina te sinergijskog djelovanja u svrhu osiguranja dugoročno održivog i kompetitivnog rasta i razvoja stvaranjem konkurentnijih proizvoda, s naglaskom na kulturne i kreativne industrije. Polaznici edukacija steći će poslovne vještine  neophodne za razvoj poduzeća, od rukovođenja, organiziranja, komunikacije, marketinga, procjene tržišta, izrade poslovnih planova i projektnih prijedloga za povoljno financiranje i slično – kazao je o edukacijama koje se provode Marko Mimica, naglasivši kako će jedna od tema pri kraju edukacije, biti posvećena i ženama u poduzetništvu.

Srećko Radnić iz Javne ustanove Rera kazao je kako je riječ o „Kampusu za kreativce“, koji je namijenjen i onima koji imaju biznis, ali i onima koji ga tek imaju namjeru ili ideju pokrenuti. Edukacije će se, osim u dvorcu Vitturi prva tri dana ovog tjedna, održati i na Ekonomskom fakultetu u Splitu u četvrtak i petak.

- U srijedu nas u dvorcu Vitturi očekuje „Srijeda u ulici Kaštelanskog crljenka“ , kada ćemo imati pričanje priča o Kaštelima, a u četvrtak i petak u dvorcu je na rasporedu gospodarski forum „Ekonomija doživljaja i turizam posebnih interesa“ – naveo je Radnić neke od ovotjednih aktivnosti i pozvao sve da se priključe edukacijama koje se ovih dana održavaju te istaknuo kako će dio edukacija biti ponovljen u nekom od tjedana koji slijede.

Osim edukacija i gospodarskog foruma, kraj ovog tjedna trebao bi donijeti i izlet na Biranj u organizaciji Muzeja grada Kaštela te tradicionalnu Feštu o boba, no ove aktivnosti ovisit će o vremenskim prilikama , a o točnim terminima održavanja građani će biti pravovremeno informirani.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij