hren
 

SUSRET S UDRUGOM SVETI JERONIM
Dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok Bosančić te članovi udruge Sveti Jeronim, na čelu s predsjednikom udruge Srećkom Radanom, u utorak su ugostili predstavnike gradske vlasti južnokorejskog Seula, koji su na svom službenom putovanju kroz dijelove Hrvatske posjetili i Kaštela.

He Young Jang, Jin Soon Park, Byeong Ki Kim, Dal Young Lee i Hyun Sook Bae, predstavnici seulske gradske vlasti iz područja socijalne skrbi i komunale, prije Kaštela vodili su razgovore i s predstavnicima udruga i gradske vlasti u Dubrovniku i Splitu, a u Kaštela ih je dovelo zanimanje za humanitarno djelovanje udruge Sveti Jeronim te rad prenoćišta za beskućnike o kojem udruga skrbi.

O radu ove kaštelanske udruge Korejanci su saznali putem interneta i društvenih mreža te su se željeli na terenu upoznati s radom udruge s čijim su članovima zajedno posjetili  kaštelansko prenoćište za beskućnike te Dnevni boravak za starije osobe u Kaštel Gomilici.

- Zanimljivo je da iako je Seulu, na području od  oko 20 milijuna građana, među četiri tisuće beskućnika za njih 3,5 tisuće riješen smještaj i skrb, a tek 500-tinjak ih je na ulicama, što govori o dobro organiziranom sustavu skrbi za tu populaciju građana, Korejanci stalno prikupljaju nova saznanja i iskustva drugih gradova  pa su željeli saznati i kako funkcionira kaštelansko prihvatilište  – kazali su u udruzi Sveti Jeronim.

S članovima udruge te kaštelanskom dogradonačelnicom Korejanci su razgovarali i o drugim oblicima socijalne skrbi, poput brige za starije, ali i o nizu komunalnih tema te turizmu.

- Razgovarali smo o vodi, prometu, infrastrukturi te o činjenici da su na ovom području turisti iz Južne Koreje najbrojniji gosti u predsezoni. Kako su ustvrdili, predsezona je njima omiljeno doba za putovanja jer ne dolaze zbog mora i plaža, već žele upoznati kulturnu i povijesnu baštinu, prirodne ljepote i različlite posebnosti kraja u koji dođu – ustvrdila je dogradonačelnica Matok Bosančić.

A upravo iz tog razloga kaštelanski domaćini upoznali su goste sa kaštelima i dvorcima, starom maslinom, maslinovim uljem, kaštelanskim vinima. Bilo je zanimljivo da su gosti iz Koreje upoznati s Plavcem malim, ali za Kaštelanski crljenak u utorak su prvi put čuli.
Ono što ih je u Kaštelima posebno zainteresiralo i oduševilo bila je specifičnost gomiličkog Kaštilca, kojeg su opisali kao nešto što još nisu imali priliku vidjeti tijekom svojih putovanja i što svakako treba posjetiti.

Foto: Udruga Sv. Jeronim


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij