hren

Dr. SANDA WEBBER, ZNANSTVENICA INSTITUTA ZA TURIZAM U ZAGREBU
Mi smo u cijeni dijela naše turističke ponude postali preskupi za jedan dio gostiju, a nedovoljno kvalitetni za drugi dio. Kad smo se našli na razmeđi tih dviju kategorija, dogodio nam se pad prometa.
Ne vidim baš nikakva razloga za stvaranje atmosfere neuspjeha u turizmu zbog činjenice da nam je u jednom razdoblju stiglo manje gostiju nego smo ih očekivali i nisam zbog toga ni zabrinuta niti pesimistična. O mnogim elementima ovisi kako ćemo napraviti preostali dio posla, a sezona će nam biti kao i u drugim mediteranskim zemljama ili bolja, jer fizički promet tek je jedna od dimenzija u mjerenju uspješnosti - kaže uvodno dr. Sanda Webber, znanstvenica iz Instituta za turizam. Ta je tema, naime, posljednjih dana postala u javnosti vrlo prisutna zbog lipanjskog podbačaja pa smo dr. Webber pitali kako ona vidi sadašnju situaciju u našem turizmu.
Dr. Sanda Webber- Činjenica je da jako puno faktora utječe na sve što se događa u svjetskim i našim turističkim kretanjima, od velikih sportskih manifestacija, preko recesije, do uvođenja eura i pada standarda u zemljama odakle su nam stizali milijuni gostiju. Nitko ne zna koliko gostiju je ostalo kod kuće zbog tih razloga, a koliko zbog naše eventualne skupoće i kada o tome govore, svi tek nagađaju. Institut za turizam upravo radi na studiji koja treba dati odgovore gdje je hrvatski turizam cjenovno u odnosu na Mediteran, jer i tu ima jako puno informacija koje nisu točne.
Ali, cijena obično nije problem tamo gdje je u usluzi prati kvaliteta jer su najbolji objekti odlično popunjeni.
- Kod nas mora konačno biti naglašena potreba brige o kvaliteti proizvoda koji nudimo. Mi smo u cijeni dijela naše ponude postali preskupi za jedan dio gostiju, a nedovoljno kvalitetni za drugi dio. Kad smo se našli na razmeđi tih dviju kategorija, dogodio nam se pad prometa. Zemlje istočne Europe u kojima je uveden euro imaju evidentan pad standarda i mi se moramo prilagođavati tim činjenicama.
Mislite na snižavanje cijena?
- Nipošto, mi se ne smijemo jeftino rasprodavati zato što su svi krenuli tim trendom. Mi smo Europi najbliže čisto more, imamo autentičnu ponudu, a ne konfekcijsku industriju turizma, poseban ugođaj i osnovni proizvod - sunce i more, koji ima svoju cijenu. Ali, ne rasprodavati ne znači istovremeno i ne biti fleksibilan prema tržištima s raznim akcijama i stimuliranjima dolazaka kroz gratis aranžman za dijete ili slično. Tu menadžeri moraju tražiti put do tržišta zadržavajući cijene i kvalitetu, ali nudeći nešto više. Jer, lani smo mi bili bolji od svih ostalih, a oni su ove godine odgovorili snižavanjem cijena. Mi nismo kvalitetu toliko podigli da bi kazali kako jesmo skuplji, ali je baš sve kvalitetnije kod nas i tu se dogodio također raskorak.
Kakva bi trebala biti špica turističke sezone?
- Nažalost, kratka. Puno ljudi će Olimpijadu htjeti gledati iz svoje kuće, dio će ih zbog toga ranije na odmor, dio kasnije. Dakle, neke stvari će se ipak pomicati zbog te velike manifestacije. Osim toga, ako vrijeme bude ružno, kišno kao što je bio lipanj, a Nijemci su već opterećeni troškovima i dobro misle prije nego se odlučuju za odmor u inozemstvu, radije će odustati i ostati negdje u granicama Njemačke. Tamo je sada već tako bogata ponuda vodenih gradova, zabavnih parkova i sličnih animacija da je to velika konkurencija svim "morskim" destinacijama. Meteorološke prilike će presudno utjecati na brojnost gostiju, jer tamo gdje je kamping ponuda dominantna, a ona kod nas čini trećinu kapaciteta, kiša je ključni podatak kod odlučivanja za odmor.
Što se eventualno još može napraviti?
- Vrlo je važno već sada jako intenzivno promovirati sve ono što će se kod nas događati u posezoni, kako bi ljude zainteresirali za dolazak u rujnu i listopadu koji su kod nas najljepši. Turistički djelatnici moraju sami poticati događanja u posezoni, izmišljati ih, osmišljavati i takve informacije plasirati gostima. U našim brošurama nigdje ne vidim da piše kako se kod nas i u listopadu možete kupati u moru jer je još toplo. U predsezoni smo zakazali nespremnošću mjesta koja nisu bila organizirana za goste i bez sadržaja. Nadam se samo da u posezoni nećemo zakazati na isti način tako da nam prva kiša zatvori ugostiteljske objekte, a mjesta postanu uspavana prerano. Za kvalitetno produženje sezone izuzetno je važna suradnja privatnog i javnog sektora.

Više: Slobodna Dalmacija
KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij