Vlada ukida građevinske dozvole! Obiteljske kuće do 400 kvadrata neće trebati ni lokacijsku, nego samo rješenje o uvjetima gradnje. Tako je dobrohotna Sanaderova ekipa u izbornoj godini odlučila uštedjeti novac građanima. Građevinska dozvola morat će se ishoditi samo za velike, složene projekte, kakvi su autoceste, rafinerije itd.

To bi značilo da, primjerice, i državne ceste, pa zvale se one i brze, poput one Kaštelanske, neće morati imati taj do jučer nezaobilazni dokument.

Kakvo olakšanje za investitore, koji unatoč upozorenjima i prosvjedima građana (od 2004. do danas) trasiraju D-8 bez dozvole. I to posred grada, dijeleći ga na dvoje. Paradoksalno, riječ je o brzoj cesti kojom bi trebalo prometovati sukladno tom atributu - brzo, dakle sa stotinjak km/sat, a kroz naseljena mjesta ne smije se iznad 40 km/sat. Kako tu diskrepanciju pomiriti? Gradska vlast odustala je od sva tri planirana pothodnika, a problemu će doskočiti - semaforima!? Posred tzv. brze ceste???

U projektu koji je bio na javnom uvidu predočen je provozni i pješački pothodnik. Gdje su se zametnuli? Neki tvrde da je dio novca s ove dionice prebačen na cestu Zadar2-Gaženica...

Kaštelani poručuju da otvaranja ceste bez podvožnjaka neće biti ni prije ni poslije izbora.

Grgo Mandić iz Udruge Azbestoza čak tvrdi da su za D-8 korištena i sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a, a ugrađene kancerogene azbestne cijevi (zabranjene u EU-u) umjesto plastičnih jer su četiri puta jeftinije. "O tome smo izvijestili Međunarodnu organizaciju rada, koja će, čujem, tražiti kolektivnu odgovornost Vlade jer je ovo slučaj bez presedana u svijetu", veli Mandić. A rješenja ima. Ina Naftaplin nudi, naime, upucavanje azbesta u naftne bušotine, čime bi ga se riješili zauvijek. Ali, bilo bi iracionalno očekivati da se prihvati - racionalno!

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • azbest i pothodnici (Gost)

  Na ovom mjestu već sam prije više od mjesec dana upozorio da se na dijelu gradilišta u K. Sućurcu od vatrogasnog doma do Solina ugrađuju azbestnocementne cijevi, a što je protivno međunarodnim propisima. Očito nikoga nije briga šta se i kako radi. Evo vidin da za EKO na Cesti Dr. Franje Tuđmana koriste plastične cijevi, a i tu su ranije ugrađivali azbestnocementne.
  To je jedan od problema. Ovaj drugi s pothodnicima već mi se ćini dovoljno eksploatiran. Sve u svemu građani odlućuju na izborima ko će ih predstavljat. Zadnji izbori su bili za mjesne odbore, ali nije se puno toga prominilo. To je samo put za poslušne prema nekoj od funkcija u gradskoj upravi.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  koji su to muljatori, pa ovo je strava.
  ima ljudi kojima ekološka svijest nazalost nije bas razvijena, a to je jako povezano sa kucnim odgojem, obrazovanjem i genetikom...
  primitivno selo...

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  moraju slusat gradjane i napravit im pothodnike da mirno hodaju. jos nije kasno

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Stravično je da neće biti pothodnika kraj Vatrogasnog doma.
  Koliko dice, a i odraslih treba poginuti da se izgradi pothodnik?

  oko 10 godina prije
 • ja (Gost)

  dio pinez je završija u privatne ruke...a MALI Ante PRPE misli da je popije pamet ciloga svita...najlakše je nahuškat Pandure na bidni svit...ali to je vjerovatno i jedino šta oni znaju radit

  oko 10 godina prije
 • apel (Gost)

  APEL RODITELJA
  Dičimo se demokracijom i pravom jednakosti,a pred našim očima odvija se nepravda nad najosjetljivijim dijelom društva – djecom. Nova gradska cesta u Kaštel Sućurcu podijelila je prioritete slobode življenja i važnosti ljudskih života. Na predjelu Strabežnik napravljen je pothodnik za pješake.
  Pretpostavite zašto?
  A predio put groblja ostat će bez pothodnika???
  Naša djeca prelazit će najširi dio gradske ceste(magistrale) tj. najveće križanje.
  Ne znam koji kriteriji se uzimaju u obzir kad su u pitanju djeca. Sigurno postoje neki, kad su naša djeca manje važna od ostale.
  Hrvatske ceste i gradska uprava pronašli su najjeftinije rješenje – semafor. Pitam se ako je to idealno rješenje zašto nije za sve isto.
  Vjerovatno će školskim autobusom pokušati utišati roditelje, ali naša djeca se trebaju slobodno kretati, ići na treninge i druge slobodne aktivnosti. Hoće li ih i tada voziti autobusi ili će biti ograničeni na život kuća – škola. Smatram da je svaki ljudski život vrijedan, a posebno onih najmanjih.
  Pitam se gdje je tu:
  ZAŠTITA DJECE U PROMETU
  PRAVO NA SLOBODU KRETANJA
  JEDNAKOST GRAÐANA
  Molim vas da ostavite postojeći ili napravite novi pothodnik za pješake.
  Dajte djeci pothodnik kao što ste dali vukovima prolaz!

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara