hren
 

NATJECANJE U STARIM SPORTOVIMA
Unatoč kiši koja je cijli dan padala, na terenima Bik Commerca u etno selu Škopljanci u Radošiću, ove se nedjelje okupilo nekoliko tisuća gostiju, koji su došli popratiti 26. Seosku olipijadu starih sportova i tradicionalnu borbu bikova te balotaški turnir u organizaciji Marka Ivića.

Tijekom cijelog dana u areni su snage odmjeravali dvadesetak bikova pristiglih s područja cijele Dalmacije i iz susjedne BIH.  Na kraju, šampion je postao bik Mrkonja Ivana Kumana, koji je u zanimljivoj finalnoj borbi pobijedio Putalja u vlasništvu Ante Tendžere.

I dok su bikovi ukrštavali rogove, u „susjedstvu“ je trajalo nadmetanje u starim sportovima poput bacanja kamena s ramena, obaranja ruku za muškarce, borbe na gredi, skoka u dalj, potezanja klipa i jačanja.
O najboljima u pojedinim disciplinama odlučivale su uglavnom nijanse, a pobjeda u turniru na balote otišla je ekipi „Solinski vlaji“ koji su s turnira otišli ponešto financijski bogatiji i s peharom, medaljama te janjetom u rukama.
S nagradama su kući otišli i pobjednici po sportskim disciplinama. U obaranju ruku za muškarce pobjeda je pripala Petru Seviću iz Splita, a u kategoriji jačanja Anti Mediću iz Segeta. Mijo Jadrić iz Trolokava pobijedio je u potezanju klipa, a Ivan Prkić u skoku u dalj s preskočenih 2,73 metra. Zdravko Tubić iz Vrbovca na Seoskoj olimpijadi slavio je u dvije discipline, bacanju kamena s ramena i borbi na gredi.

Osim starih sportova, borbi bikova i turnira na balote, ovo tradicionalno okupljanje u Radošiću donijelo je i cijeli niz specifičnog kolorita Dalmatinske zagore, od sajma s različitim domaćim proizvodima i rukotvorinama do nezaobilazne ojkavice i tradicionalne gastro ponude.

Foto: Privatni album


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij