hren
 

MOŽDA ZVUČI NEVJEROJATNO, ALI U NOVOM TJEDNU NEĆE BITI NI CIKLONA, NI FRONTI SA SJEVERA
Ako ste mislili da je za nama najhladniji svibanj ikada, službeni podaci DHMZ-a iz Splita će vas razuvjeriti. Istina, svibanj 2019. bio je hladan i vrlo kišovit, no čak četiri svibnja posljednjih 50 godina bila su hladnija od netom završenog.

Prosječna mjesečna temperatura svibnja iznosila je 16,3°C, a najhladniji svibanj do sada bio je onaj iz 1991. kada mu je prosječna temperatura bila 15,4°C. Hladnije je još bilo 1980. (15,9), 1978. (16,1), i 1987. (16,2).

Bio je to četvrti najkišovitiji svibanj u Splitu od početka službenih mjerenja. U mnogim dijelovima Dalmacije, osobito u Zagori, oborina je bilo još u više, pa je višestruko nadmašen oborinski prosjek za svibanj. Imali smo tek nešto više od 190 sunčanih sati u mjesecu, što svibnja 2019. stavlja među 5 suncem najsiromašnijih mjeseci od početka službenih meteoroloških mjerenja.

Možda zvuči nevjerojatno, ali u novom tjednu neće biti ni ciklona, ni fronti sa sjevera. Povremeni popodnevni pljuskovi uglavnom su mogući još mogući danas i sutra, a onda nas očekuje sve stabilnije, u dane vikenda i osjetno toplije vrijeme.

Danas će biti djelomično sunčano uz umjeren razvoj oblaka u popodnevnim satima. Osobito će u Zagori poslijepodne biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru ponegdje prolazno pojačan sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori do 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će u utorak. Popodne će biti jačeg razvoja oblaka pa će lokalno biti grmljavinskih pljuskova koji u Zagori mogu biti i izraženiji. Noću tiho, danju uglavnom slab jugozapadnjak i zapadnjak. Najviše dnevne temperature većinom od 21 do 27°C, u predjelima s pljuskovima niže.

U srijedu djelomično sunčano i suho. Zapuhat će slabo jugo. Jutro malo toplije, a najviše dnevne temperature većinom od 21 do 26°C.

Četvrtak i petak donose pretežno sunčano vrijeme. U Zagori popodne umjeren razvoj naoblake. U četvrtka će puhati umjereno jugo koje na moru prolazno može biti pojačano. Toplo s najvišim dnevnim temperaturama u četvrtak od 23 do 28, u petak od 25 do 30°C.

Vrući vikend

Nećete vjerovati, ali nadolazeći vikend će biti suh, sunčan i vruć! U subotu će biti pretežno sunčano sa slabom do umjerenom tramontanom koja će imati fenski efekt pa će osjetno zatopliti. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

I nedjelja će biti sunčana, vrlo topla do vruća. Danju će puhati umjeren maestral. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

Izvor: dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij