hren
 

VRAĆEN SPOMENIK
Spomenik Palom borcu danas je ponovno na Trgu hrvatske mladeži u Kaštel Lukšiću. Djelatnici Vlastitog komunalnog pogona spomenik su spustili na novoizgrađeno postolje te započeli s radovima učvrščivanja i konačnog izgleda postolja  te samim tim i spomenika.

Spomenik, zbog kojeg se prije nešto više od mjesec dana uznemirila šira javnost, a razlog je bio u nesavjesnom odlaganju spomenika , koji je uklonjen s pozicije gdje se nalazio više od 60 godina zbog potrebe širenja mjesta za određene manifestacije i društveni život, tako se nakon više od šest mjeseci, vratio kući.
Postavljanje spomenika, rad akademskog kipara Ante Despota, 1957. godine uglavnom su financirali stanovnici Kaštel Lukšića.
Spomenik, iako nosi ime Palom borcu nema na sebi nikakvih ideoloških obilježja, tek potrgane lance na rukama čovjeka, koji izbačenim prsima pokazuje svoju odlučnost i gordost.
Spomenik je tako desetljećima bio dio života Lukšićana i mnogi su bili razočarani njegovim odlaganjem među otpad, a u isto vrijeme gradska vlast nije pokazivala posebnu želju  i aktivnost da spomenik dobije, kako su obećavali, svoje novo mjesto desetak metara zapadnije od mjesta na kojem se do tada nalazio.

Kako smo kazali, spomenik je ovog petka vraćen i do kraja dana njegovo postavljanje na lokaciju u neposrednoj blizini nekadašnje, trebalo bi biti do kraja dovršeno.

Ujedno, prema informacijama, kaštelanski antifašisti izrazili su želju da spomenik ponovno dobije i ploču s natpisom, kakva je bila ploča uništena početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. O postavljanju takve ploče,  kazali su nam u Gradu Kaštela, u ovom trenutku u tijeku su dogovori.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij