hren
 

Ravnatelji lokalnih Eko-škola posjetili su Cemex kako bi predstavili projekte koje provode na raznim okolišnim poljima te obilježili nastavak dugogodišnje suradnje.

Tri lokalne osnovne škole, OŠ Vjekoslava Paraća i don Lovre Katića iz Solina te OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca dio su međunarodnog programa eko-škola, usmjerenog na senzibiliziranje mladih za pitanja zaštite okoliša. Ove škole provode razne radionice, specijalizirane grupe te projektne zadatke kako bi učenike naučile više o racionalnom korištenju energije i vode, smanjivanju i zbrinjavanju otpada, zaštiti okoliša i drugim problemima održivosti s kojima se svijet susreće.

Cemex podupire njihov rad već sedamnaest godina, a surađuju i na brojnim zajedničkim akcijama poput berbe maslina u rekultiviranom dijelu rudnika, terenske nastave u tvornici cementa, edukativnih radionica, Dana otvorenih vrata i drugih aktivnosti.

„Eko-škole dijele naše održive vrijednosti pa je i posve logično da ih podržavamo u pripremanju novih generacija za budućnost. Ova suradnja urodila je zaista brojnim zajedničkim projektima i druženjima koje svi volimo, i naši zaposlenici, a vjerujemo i naši školarci. Briga za okoliš, dijeljenje znanja o odgovornosti za utjecaj na njega i uključenje zajednice objedinjeni su ovom suradnjom na najbolji mogući način“, rekao je Velimir Vilović, direktor Cemex -a Hrvatska.

„Zahvalni smo Cemex -u na suradnji i potpori koju nam pruža. Zahvaljujući tome, mnoge smo generacije učenika naučili i osvijestili o važnosti ekologije i održivog razvoja. Možemo primijetiti da su nam učenici postali odgovorniji, a roditelji nam na roditeljskim sastancima napominju kako ih djeca znaju prekoriti kod kuće ako ne gase svjetla za sobom. Vjerujemo da na ovaj način odgajamo odgovornije generacije“ izjavila je Anita Luketin, ravnateljica OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca.

Škole koje ispune postavljene kriterije i brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu s oznakom Eko-škola. Priznanje se dodjeljuje na dvije godine, nakon čega slijedi prijava za obnovu statusa pri kojoj škola mora dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama produbila i proširila rad na izabranim temama. Godine kontinuiranog provođenja programa ovim su školama osigurale su postizanje dijamantnog statusa.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij