hren

APEL GRADU I ŽUPANIJI ZA POMOĆ
Treću godinu zaredom, stanovnici koji žive uokolo gomiličkog Kaštilca, uhvatili su se u koštac s čišćenjem, kako kažu, priko lipog mandrača u svom susjedstvu. Njihovu malu eko akciju, ovog su puta pomogli i turisti, spontano se priključivši akciji čišćenja pa je sve skupa dobilo i međunarodni karakter.

Kako su nam kazali domaćini, prve godine iz mandrača su izvukli svega i svačega, druge godine smeća je bilo znatno manje, ali algi ili morske trave nije nedostajalo. Ni ove treće godine, kao što su i očekivali,  posebnog otpada u mandraču nije bilo, ali kako se za vrijeme oseka tu čuje izuzetan smrad, od trave i mulja, trebalo je ukloniti znatne količine trave, odnosno algi.
Što naumili to i učinili, a kako su im iz tvrtke Zeleno i modro za ovu prigodu dostavili kontejner za glomazni otpad, odlučili su očistiti i u njega deponirati i smeće koje su počistili iz razčitih kutaka samog Kaštilca pa se tako eko akcija proširila i na kopneni dio susjedstva.

- Zadovoljni smo provedenom akcijom i smanjenim količinama algi, ali ovi problemi  ponavljaju se svake godine. Naš lipi mandrač je plitak i to uglavnom zbog velikih količina gliba, odnosno mulja. Ne samo da ne možemo u vrime oseke sa batelama izać na more , nego se smrad mulja i algi širi uokolo stotinama metara.
Ovin putem apeliramo na Grad, iako mandrač nije u njihovoj nadležnosti, da se angažiraju ili angažiraju Županiju i kad za to bude vrime, očisti se mandrač od gliba.

Mi bi naše brode na par dan vezali dikod drugo, a kad bi se mulj očistija i odnija ča, onda bi u mandraču dobili na puno boljoj protočnosti i strujanju mora i riješili bi se problema algi ...sad je ovod tako plitko, a temperatura mora je viša nego li okolo i to pogoduje restu algi – kazali su Čedo i ostala ekipa, koji su se posebno zahvalili onima što su ih opskrbili hladnim pićem i ponekim zalogajem da akcija lakše prođe i još jednom poručili kako im nije teško očistiti, ali bez bagera, kamiona i struke, to je djelomično nemoguća misija.

Nadležni u Gradu i Županiji, u uređenje obale pred sljedeću sezonu, uzmite u obzir i ovaj problem jer čist mandrač donijet će svima ugodniji boravak u njegovoj blizini.

Foto: čitatelji/Č. Kovačević


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij