hren

PRIPREMA DOMA PUTALJ ZA ZALJUBLJENIKE U PRIRODU
Hrvatsko planinarsko društvo Kozjak organiziralo je akciju čišćenja i pripreme staza do Planinarskog doma Putalj. Raščišćene staze osigurat će pristup strojevima koji će pomoći u sanaciji potpornih zidova doma kako bi on mogao sigurno ugostiti planinare i turiste. Partneri HPD-a Kozjak u ovom projektu su Grad Kaštela i CEMEX Hrvatska.

Ovo popularno mjesto za hodače i planinare pruža prekrasan pogled na Kaštelanski zaljev i Split, a sam planinarski dom je jedna od najvećih u Dalmaciji. CEMEX je već pomogao u izradi projekta sanacije zida. No, prije same sanacije potrebno je raščistiti nepristupačan teren za prolazak malih građevinskih strojeva koji biti potrebni za rad na osiguranju potpornih zidova doma. I tu se CEMEX uključio i to volonterskim radom menadžmenta i zaposlenika tvrtke; u suradnji s DVD-om Mladost otpilila su se stabla i raslinje na pažljivo određenom dijelu puta, a s volonterima iz menadžmenta CEMEX-a čistilo teren od grana i trupaca. Ukupna vrijednost svih radova na sanaciji koje su osigurali Grad Kaštela i CEMEX iznosi 380.000 kuna.

„Jako nam je važna podrška i partnerstvo Grada Kaštela i CEMEX-a u ovom projektu jer on bez toga ne bi bio moguć. Zaista bi bila velika šteta kad bi Kaštelanski zaljev zbog nebrige izgubio ovako vrijedan rekreativni i turistički sadržaj pa nas sve u društvu veseli da smo zajednički krenuli u ovaj projekt“, rekao je Špirko Domljanović, član Upravnog odbora i voditelj veteranske sekcije HPD-a Kozjak.

„U ovom smo projektu od početka jer nam je jako stalo do toga da se očuva planinarska tradicija Kozjaka i ovaj dom, ne samo za turiste nego i za sve Kaštelane i posjetitelje iz okolnih gradova. Pomažemo u razradi projekta, a uključit ćemo se i u sam postupak sanacije potpornog zida kako bismo osigurali da dom Putalj još dugo ostane omiljeno izletište Kozjaka“, izjavio je ovom prilikom direktor CEMEX-a Velimir Vilović.

Marija Pelivan, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove, potvrdila je odluku Grada Kaštela da potpomogne sanaciju doma Putalj. „Planinarski dom na Kozjaku važan je dio turističke ponude, ali i bitan element kvalitete života našega grada. Stoga nam je posebno što smo u partnerskoj suradnji mogli pomoći da se obnovi i zaštiti kao vrijedno dobro. Grad Kaštela je za potrebe ovog projekta izdvojio oko 100.000 kuna“.

HPD Kozjak ove je godine u travnju proslavilo 70 godina djelovanja. Među brojnim aktivnostima društva najzahtjevnija je upravo izgradnja i održavanje Planinarskog doma Putalj. Izgrađen je šezdesetih godina prošlog stoljeća i nadograđen sedamdesetih, a početkom novog tisućljeća renoviran te 2015. godine proglašen najljepšim planinarskim domom u Hrvatskoj. Svakodnevno je okupljalište brojnih građana Kaštela i okolice, kao i stranih planinara i turista.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij