hren
 

PONOVNO PROBLEMI VEZANI UZ ČIŠĆENJE U ZRAČNOJ LUCI
Visoke temperature u splitskoj zračnoj luci na Resniku, ovog utorka su i dodatno povećane nezadovoljstvom zaposlenica privatne tvrtke, koje obavljaju poslove čišćenja, kako terminala i svih ostalih objekata, tako i zrakoplova koji u ovu luku slijeću.

Od njih nešto više od 90, na posao je došla tek nekolicina, dok su druge čistačice ili na bolovanju ili jednostavno, ostale su kod kuće. Kako su nam pojedine od njih kazale, njih približno 80-ak, odlučilo je reći dosta trenutnom stanju u njihovoj tvrtki.
A radi se o tvrtki International Outsorcing Serviceu IOS DUD, koja je poslove čišćenja u Zračnoj luci Split dobila temeljem natječaja i ugovora.

- Mi ne štrajkamo, mi smo jednostavno ostale kod kuće jer naš poslodavac nas ne plaća niti nam uplaćuje doprinose, a besplatno možemo raditi bilo gdje. Tko je lud dolaziti raditi na 50 stupnjeva koliko je na platformi aerodroma doslovno „za ništa“ – kazala nam je jedna od čistačica s kojom smo razgovarali o razlozima nedolaska na posao.

U razgovoru s nekolicinom djelatnica sve su nam kazale kako problemi s isplatom plaća i uplatama za mirovinsko i druge doprinose traju već mjesecima i ne vidi se pomaka.

Od njih traže rad i strpljenje

- Zadnja primanja su nam stigla za ožujak, no to ne možemo nazvati plaćom, kao ni primanja u veljači jer nam je isplaćivano na dijeleće i ne potpuni iznosi. Nekima od nas doprinose nisu uplatili svih šest mjeseci, drugima su to prestajali raditi u hodu, tako da je preostali dio bez doprinosa ostao početkom ožujka. No, ovi problemi i nisu nešto posebno novo, samo su se sada intenzivirali. Mnogi od nas i ne znaju koliko nam je plaća pa nekako pretpostavljamo da iznosi nešto više od 3.100 kuna, a dobijemo za prijevoz 300 kuna mjesečno. Prekovremene sate plaćaju nam nešto više od 19 kuna po satu, što je satnica koja nema veze s vezom, no ipak uspijemo tako zaraditi još 300-tinjak kuna. Praznici i noćni sati ne plaćaju nam se s obveznim dodatkom, a sve skupa ponekad nam se isplaćuje mimo papira, odnosno na ruke. A samo onaj tko je radio ovakav i sličan posao na aerodromu, može znati što sve i koliko radimo za nešto više od tri tisuće kuna. No, sve bi mi to podnijele da nam plaće stižu.
A naši nadređeni na naša traženja šalju mailove o potrebi da imamo razumijevanja i budemo strpljivi. Kako biti strpljiv kad moraš hraniti obitelj i plaćati račune, a odlaskom na posao za koji nisi plaćen, samo dodatno stvaraš troškove – otvorile su nam dušu čistačice.

A tko je u utorak čistio prostore i zrakoplove na aerodromu u Resniku, ne znamo, no kako su nam kazali u Upravi Zračne luke, nije bilo značajnijih poremećaja u procesu rada.

- Upoznati smo s problemima koji su prisutni i u kontaktu smo sa firmom International Outsourcing Services, s kojom imamo zaključen ugovor o obavljanju ispomoći čišćenja zrakoplova i dijela objekata u Zračnoj luci Split te zajedničkom suradnjom pokušavamo riješiti nastalu situaciju.
Napominjemo da Zračna luka Split uredno i na vrijeme izvršava sve svoje obveze prema firmi IOS i da nema nikakvih značajnijih poremećaja u procesu rada.
U Zračnoj luci Split i dalje se izvršava predmetna usluga sve u cilju održavanja poslovnosti i ugleda same Zračne luke Split u obavljanju svojih djelatnosti prema putnicima i poslovnim partnerima – stoji u odgovoru potpisanom Uprava Zračne luke Split, no nismo uspjeli definirati pitanje s početka, tko obavlja navedene poslove i znači li to da nekoliko desetaka čistačica na aerodromu nije niti potrebno?!

„Novopečeni kapitalisti igraju igre na uštrb radnika“

- Sve ovo se moglo i očekivati. Naime, kod natječaja, ne samo ovdje nego općenito, privatnici spuštaju cijenu kako bi posao dobili, a to što ta cijena na koju su sklopili ugovor, ne može pokriti njihove apetite u trošenju, manje je važno. Na kraju sve padne na teret onih koji pošteno rade, Dalo bi se zaključiti kako novopečeni kapitalisti igraju igre na uštrb radnika, a da nemaju pojma kako kapitalizam funkcionira u modernom svijetu, a to je plati i zaradi – zaključila je jedna od djelatnica koje se „nisu bojale“ izaći u javnost sa svojim imenima, no dogovorili smo se ipak ih zaštiti od javnosti zbog mogućih problema u daljnjem zapošljavanju.

Zračna luka Split, uslugu ispomoći čišćenja zrakoplova i dijela objekata, postupkom javne nabave povjerava privatnim tvrtkama još od 90-ih godina. Godinama su taj posao obavljale čistačice tvrtke Krolo dom, no prije nekih šest godina na natječaju, zbog niže cijene, taj je posao dobila tvrtka Primula, koja se na aerodromu zadržala tek dvije godine jer je na sljedećem natječaju posao pripao tvrtki DUD. Na natječaju početkom prošle godine posao gubi i DUD, a dobiva ga tvrtka Adriatic servis Zadar, koja se, zbog nemogućnosti ispunjavanja uvjeta, povukla iz postupka, a posao je tada ponovno dobio DUD, odnosno, IOS.
Dio djelatnica, koje su radile u tvrtki Krolo dom, prelazile su iz jedne tvrtke u drugu, zapošljavao se dio novih, a dio je iz godine u godinu gubio povjerenje u poslodavce te tražio nova radna mjesta.
Što će biti sa sadašnjim zaposlenicama nitko ne zna, ali one znaju, da nitko ne radi besplatno ako nije volonter, pa tako besplatno neće raditi ni one, pogotovo, kako su kazale,  jer njihov rad nekome dobro puni džepove, dok se njima gomilaju računi i dugovi.

Komentar o trenutnoj situaciju zatražili i od tvrtke IOS, koji su nam u svom odgovoru ustvrdili da su navodi njihovih zaposlenica netočni.

IOS: „Nismo isplatili samo jednu plaću“

- Tvrtka IOS osigurava neometano pružanje usluga čišćenja na zračnoj luci Split.
Prije svega, vezano za postavljena pitanja netočno je navedeno kako tvrtka nije podmirila dospjele doprinose jer je to učinjeno početkom tjedna, te će po obradi biti svima vidljivo i dostupno kao informacija. Također, netočno je da smo dužni zaostale „plaće“, već se radi  o kašnjenju sa isplatom jedne mjesečne plaće koja je u postupku isplate.
Kao poslodavac uvijek nastojimo pravovremeno ispuniti sve dužnosti i obveze prema radnicima, te istima pristupamo profesionalno i ljudski, u pogledu navedenog tijekom zimskog perioda na samoj zračnoj luci zapošljavali smo čak veći broj radnika no što je sam obim posla zahtijevao kako ne bismo otpuštali ljude izvan sezone što je uzrokovalo kraći period smanjene likvidnosti i spomenuto kašnjenje isplate. Sve spomenuto je u postupku rješavanja, te smatramo da nema potrebe za objavama i senzacijama.
Za sve informacije stojimo na raspolaganju i uvijek smo dostupni medijima. Hvala na razumijevanju. Uprava društva – doslovno je prenesen njihov mail, iz kojeg bi se dalo zaključiti da su zaposlenice, ni manje ni više, od, ale buhe, napravile velikog slona.

Ali, jesu li?


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij