hren
 

PRVI POKAZATELJI SEZONE ZADOVOLJAVAJUĆI
Iako se često u razgovorima može čuti kako je zamjetno da ove godine ima manje ostvarenih noćenja turista nego prošlih godina, odnosno da je dio ležaja u turističkoj ponudi prazan, službeni statistički podaci govore o povećanom broju ostvarenih noćenja u Kaštelima pa je razlog dojmu o manjem broju gostiju očito posljedica sve većeg broja apartmana i kuća za odmor.

I dok su pojedini krajevi Hrvatske, zbog lošeg vremena tijekom svibnja, zabilježili pad broja noćenja, u Kaštelima je u petom mjesecu bilo devet posto noćenja više nego u istom mjesecu godinu ranije, a broj dolazaka bio je povećan za 19 posto.
Povećanje broja noćenja od devet posto zabilježeno je i tijekom lipnja, no dolazaka je nešto manje i to za 3,4 posto. Tako je u Kaštela u lipnju pristiglo 13458 turista, koji su ostvarili 69108 noćenja.

Tijekom svih šest proteklih mjeseci broj dolazaka povećan je za devet posto, a broj noćenja za 11 posto u odnosu na ostvarene rezultate u prvih šest mjeseci prošle godine.

KAŠTELA  DOLASCI I NOĆENJA 2019 /2018, KOMERCIJALNI - kategorizirani SMJEŠTAJ

Najveći broj noćenja u lipnju su ostvarili gosti iz Poljske sa 15 posto od ukupnog broja noćenja te Njemačke sa cca 14 posto, zatim Češke i Velike Britanije sa cca osam posto, Švedske sa pet posto i drugi. Udio domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja iznosio je šest posto.
Poljaci su ostvarili najviše noćenja i u razdoblju siječanj – lipanj, a njihov udio iznosio je 13 posto. Po broju noćenja slijedili su ih Nijemci sa 11 posto, Britanci sa sedam posto, Česi i Francuzi sa pet posto te ostali gosti.
Gosti iz Hrvatske ostvarili su 11 posto od ukupnog broja noćenja tijekom šest mjeseci.

Podaci o nautičarima govore da je u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja u Kaštelima ostvareno 5978 dolazaka i 33952 noćenja nautičara.

- Kao i ranijih godina razdoblja izvan glavne sezone su netipična u odnosu na cijelogodišnju statistiku po emitivnim tržištima, odnosno po zemljama iz kojih gosti najviše dolaze.
Prema gornjim trendovima, možemo očekivati  izvrsnu turističku sezonu.
U komercijalnom smještaju imamo ukupno cca 9500 kreveta, a od toga je u domaćinstvima cca 8800. Prema e- visitoru , u domaćinstvima je registrirano 1746 objekta, odosno 1568 iznajmljivača.

Inače, broj iznajmljivača povećan je za deset posto, a kreveta je više nego lani za 12 posto, što je 950 kreveta više nego u ovom razdoblju 2018. godine. Brojevi variraju jer pojedini iznajmljivači izvan sezone otkazuju rješenja, a u sezoni ponovno aktiviraju – kazala je direktorica Turističke zajednice Nada Maršić, koja podatke o broju turista i noćenja redovno dostavlja i nadležnim službama u Gradu, pri čemu je naglasila kako je na ulicama zabilježeno značajno povećanje broja osobnih automobila jer većina gostija dolazi osobnim vozilima te značajno povećanje komunalnog otpada na svim lokacijama, kako na plažama i šetnicama, tako i na standardnim lokalitetima za odlaganje kućnog smeća.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij