hren

PLANINARI MALAČKE
Planinari HPD-a Malačka posjetili su Velebit i tamošnji Nacionalni park te čuvenu Premužićevu stazu, a nama su poslali  osvrt na ljepote koje su ih tamo zatekle,

- Premužićeva staza. Velebit. Planina sa stijenama starim milijune godina, s divovskim točilima nastalim djelovanjima vode, leda, vjetra. Sa stablima razderanih gromom, s dubokim ponorima i dvjestotinjak metara dubokim vrtačama. O, kako smo sitni i skromni pred ovom Planinom. I svatko, tko nije teški ignorant, mora osjetiti isto. U surovoj ljepoti opjevanog Velebita, dva dana bez pitke vode i struje, shvatite da sve stvari za kojima trčite i žudite, u planini nemaju ama baš nikakvu vrijednost niti išta znače. Tu se misli sortiraju, tu se najbolje raspoznaje važno od nevažnog, iskvareno od neiskvarenog, laž od iskrenosti. Planina nije nužno prostor slobode. Sloboda je duhovna kategorija. I najmanji prostor može biti prostor slobode, ako jeste slobodan čovjek, ako ste u prijateljskim odnosima sami sa sobom. Planina je lijek protiv bolesnog ega i lažnih predodžbi o vlastitoj veličini, važnosti….Ako niste površni, ako ste iskreni prema sebi i drugima, Premužić staza je idealno mjesto za druženje sa sobom, za gledanje, promatranje, šutnju, vlastito propitivanje. Tek tada shvatite kako je metar suhozida čestitog čovjeka daleko ljepši i vrjedniji od bilo čega.

Ante Premužić na domaku 91. godine života bio je najstariji šumar u Hrvatskoj. Inicijator je i realizator niza putova kao što su oni na otocima: Krk, Rab, Mljet, te na području današnjeg Nacionalnog parka Plitvička jezera i najvećeg puta - velebitske transverzale koju je Planinarski savez Hrvatske nazvao "Premužićeva staza."
Staza je izgrađena u samo četiri godine, od 1930. do 1933., a zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih putova u Hrvatskoj. Premužićeva staza je pješački, planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je dugačka 57 km, a prvih 16 km prolazi područjem NP Sjeverni Velebit.

Što smo u kratko vrijeme naučili, vidjeli, osjetili družeći se s Velebitom?
Vidjeli smo prave rusomače, ljiljane u prirodnom okruženju, šumske jagode na kojima sam se odgojila, jetrenku, prozorski zvončić, rumenjaču, lavandin procjepak, osmicu, modru sikavicu, čemeriku , čak i orla kako kruži ispod zastrašujuće plavog neba. Vidjela sam kako je lijepo biti priroda bez zlokobnog utjecaja čovjeka.
Doznali smo da je Veliki Alan prijevoj preko koga se prije odvijao promet iz Like u Primorje i po tom prijevoju je planinarski dom dobio ime. Dom nema struju ni vodu (tj. ima kišnicu i solarnu energiju), ali je popularan jer ima pristup asfaltnom cestom iz Jablanca. Dom je na samoj granici nacionalnog parka Sjeverni Velebit, nešto kao južni ulaz.
Ako spavate u Planinarskom domu otkrit ćete i  Meteorološko uže. Ne znamo bi li se s ovim složio Crometeo ili Vakula, ali je zabavno jer kada se njiše – vjetar puše, kada je suho – sunčano je, kada je smrznuto – hladno je, kada je mokro – kiša je, a kada se nejasno vidi – to je od piva

Sve makadamske ceste na Velebitu sagrađene su u razdoblju od jednog i pol stoljeća, od sredine 18. stoljeća do kraja habsburške vladavine, i bile su namijenjene planskom iskorištavanju velebitskih šuma. Radi se o sedam planinskih prometnica koje vode preko glavnih velebitskih prijevoja – Vratnika, Oltara, Alana, Baških Oštarija, Malog Halana i Prezida te uz gornji tok rijeke Zrmanje. Da zna pričati, Velebit bi samo o Majstorskoj cesti mogao ispričati stotinu priča. Bečki dvor zaključio je da im putovanje iz prijestolnice do Zadra, administrativnog središta Dalmacije, koji su netom pripojili od Mletaka, odnosno Napoleona, traje predugo dotadašnjom Dalmatinom preko Gospića i Gračaca. Kako bi se ubrzao poštanski promet i razvila trgovina odlučili su graditi put preko planine, a zahtjevan posao povjerili Josipu Kajatanu Knežiću, majoru u njihovoj vojsci i priučenom inženjeru.

U hrvatskoj tradiciji – od davnina Velebit je sveta planina, a na njoj stoluju vile, među njima i posebice istaknuta i poznata: Vila Velebita. Velebit je opjevan od davnine. Kaže da je to snažan div koji spava negdje na planini i da će se probuditi onoga dana kada netko planinu napadne.

Ako niste planinar, učlanite se, ali možete organizirano  (uz profesionalnog vodiča) posjetiti sve navedeno. Premužićeva staza je nadasve edukativna, lijepa i dojmljiva do boli. Djeca će uživo vidjeti čuveni Velebit, vidjeti Nacionalni park i pravila ponašanja u istom, vidjet će raznolikost biljnog svijeta netaknutog od ljudske ruke te što to čovjek s voljom, željom i znanjem može napraviti i kako se voli domovina te čuva kulturna i prirodna baštinu. Imat ćete obiteljsku uspomenu za cijeli život – dio jeonoga što nam je o Velebitu i ljepotama tamošnje prirode napisala članica HPD Malačka Selma Katunarić

Foto: HPD Malačka


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij