hren
 

ZANIMLJIVA SURADNJA
Veliki mul u Kaštel Lukšiću ovog petka prijepodne, na nekoliko sati postao je svjetska kuhinja, u kojoj se spremala Kaštelanska torta. Sve su pratile kamere i fotoaparati, a glavna slastičarka bila je britanska gastro blogerica Aggy Dadan, kojoj je u pripremi torte pomagala Antonija Kapov iz kaštelanskog OPG-a Kapov.

Zanimljiva i rijetko viđena situacija, u kojoj se na Velikom mulu miješalo, rezalo, mutilo,,,

- Nakon što smo s Aggy Dadan surađivali ove zime na promociji kaštelanskog turizma i Kaštela u Londonu, za koju prigodu je ona izradila slatki reljef Kaštela s kaštelanskim crljenkom  te skulpturu Kaštelanke od čokolade, imali smo sreću da je ona u Hrvatskoj i ovog ljeta te smo je pozvali u Kaštela da u originalu vidi ono što je napravila za našu promociju. Znači Kaštela i Kaštelanku u narodnoj nošnji. Kako ona tijekom ljetovanja snima pripremu pojedinih slastica u gradovima u kojima boravi, za svoj, vrlo posjećeni blog, došla je na ideju da danas ovdje napravi posebnu kaštelansku tradicionalnu slasticu, Kaštelansku tortu i evo nas – objasnila nam je zbog čega ova Britanka priprema u Kaštelima Kaštelansku tortu, direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.

Inače suradnja s Aggy Dadan nastala je na inicijativu Davorke Žanić Dražić, kaštelanke zaposlenice Hrvatskog veleposlanstva u Londonu te Muzeja grada Kaštela, koji su, uz turističku promidžbu Kaštela koju je odradila Turistička zajednica,  u Londonu predstavili izložbu „110 godina turizma u Kaštelima“.

Aggy Dadan ovom je prilikom kazala kako joj je bilo uživanje raditi ovu tradicionalnu slasticu baš u neposrednoj blizini povijesnog dvorca Vitturi, a naglasila je kako je ostala ugodno iznenađena ljepotom Kaštela, koja su bili tema njenih slastica u Londonu,  tek na osnovu fotografija.

U izradi torte Aggy je imala podršku djelatnica srednje škole Braća Radić te posebnu pomoć od Antonije Kapov, koja je, osim pojedinih tehnika u pripremi torte, gošći ispričala i zanimljivosti o načinu, vremenu i razlozima pripreme kroz povijest.

- U turističkoj ponudi OPG-a moje obitelji našla se i Kaštelanska torta koju, za određene potrebe, izrađujem ponekad i svakodnevno. Drago mi je da sam jednoj umjetnici u radu s čokoladom i slasticama mogla prenijeti neka svoja znanja. Između ostalog i o važnosti prošeka u njenoj izradi, bajamima, orasima, kvalitetnoj čokoladi te o načinu njene specifične, ali  jednostavne dekoracije.  Za nekoliko minuta tortu ćemo probati pa ćemo vidjeti što nam je ova suradnja donijela – s osmijehom je rekla Antonija.

A torta je bila, baš kako se i očekivalo kada je izrađuju vrhunska slastičarka i mlada poklonica tradicije, izvanredna i oni koji su je imali prigodu probati, naprosto su uživali u okusima.

Da napomenemo, osim što je za svoj blog pripremala Kaštelansku tortu Aggy Dadan u Dubrovniku je pripremala rožatu, a u Trogiru togirske rafiole. Njen izuzetno posjećen blog bit će tako mjesto na kojem će zainteresirani diljem svijeta imati priliku upoznati se s tradicijom pripreme slastica na dalmatinskoj obali.

Foto: D.P


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij