hren
 

BULJ: DIJELI SE NOVAC NA TERET RADNIKA
Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj danas je u Zračnoj luci Split u Kaštelima, održao kratku konferenciju za medije, na kojoj se osvrnuo na problem i temu zaposlenica tvrtke IOS, koje u zračnoj luci obavljaju poslove čišćenja, a od kojih 90 posto od utorka ne dolazi na posao zbog neisplaćenih plaća i doprinosa.

Sve što se događa s čistačicama, od visine i načina obračuna njihovih plaća, prekovremenih sati rada, rada praznikom i vikendom, koji im se ne plaća prema zakonskim odredbama, navelo je Bulja da radni odnos čistačica u toj privatnoj tvrtki nazove robovlasničkim odnosom.

- Ovo je robovlasnički odnos prema ženama. I dok se premijer Plenković  hvali s Istanbulskom konvencijom pitam ga gdje je ovdje zaštita žena i gdje su njihova prava. Vlasnik tvrtke koja ima ugovor o poslovima čišćenja sa Zračnom lukom Split, ponaša se mafijaški, Zračna luka svoje obaveze prema njemu ispunjava, no on svoje obaveze prema zaposlenicama ne. Taj odnos treba prekinuti, od njega naplatiti sve što ženama duguje i riješiti te odnose. Novac koji se uplaćuje privatniku Zračna luka nek iskoristi za zapošljavanje svojih čistačica, u stalni ili privremeni radni odnos. Stječe se dojam da ovakvo stanje služi za podjelu novca i zaradu nekima i to na teret radnika.
Ovim putem šaljem poruku svim osnivačima Zračne luke Split, Republici Hrvatskoj, odnosno Vladi, našem županu, gradonaćelnicima Kaštela, Trogira i Splita, gospodo, ne možete to raditi ženama, od njih činiti roblje i koristiti ih za vaš interes – poručio je Bulj.

Na konferenciji je govorila i Mostova županijska vijećnica, Kaštelanka Milija Baldić Lukšić.

- I dok Zračna luka bilježi odlične poslovne rezultate, na koje smo svi ponosni, susrećemo se s jednim problemom, nedostatkom razumijevanja prema čistačicama te samim tim i velikom broju obitelji koje su u ovom trenutku ostale bez dijela sredstava za život. Poslodavac je, kako čujemo, izjavio da je u blokadi te da će, čim riješi taj problem ,isplatiti zaposlenicama ono što im duguje. No to nije dugotrajno rješenje koje se mora pronaći na drugačiji način, odgovarajući za zaposlenice, njihove obitelji, a samim tim i za grad Kaštela, u kojem te obitelji žive – kazala je Baldić Lukšić te usputno navela kako se uvjerila da stanje po pitanju čistoće u prostoru putničkog terminala, nije na zavidnom nivou, što pokazuje da, unatoč izjavama o aktiviranim terenskim  timovima, nedostaje osoba koje se brinu za čistoću na aerodromu.


KOMENTARI: