hren

A JE STE NAŠLI MISTO
Iako se u planovima nadležnih Trg hrvatske mladeži u Kaštel Lukšiću spominje kao središte kulture, ne samo Kaštel Lukšića nego i cijelog grada Kaštela, prema stanju i primjerima iz prakse, umjesto toga ovaj trg postat će vrlo brzo deponij različitog otpada.

- Zbog čega i kako je došlo do ove prenamjene prostora, budući da u nedavno usvojenim izmjenama GUP-a ta prenamjena nije spomenuta – sarkastično je pitanje na koje smo pokušali dobiti odgovor.

No, pravog odgovora nema jer svi s kojima smo razgovarali spominju nekog trećeg tko je za to odgovoran, od nadležnih u tvrtki Zeleno i modro, preko gradskih komunalnih službi do Vijeća mjesnog odbora i njegovog predsjednika Dragana Klarića, a posla za otkriti pravu istinu imao bi i CSI pa smo od toga odustali. A i koga prozvati jer za utvrđivanje nadležnosti u odlučivanju gdje smjestiti kontejnere, koliko znamo ne postoji službena odluka.

No podsjetimo, na Trgu hrvatske mladeži nalazi se nekadašnje lukšićko kino s popratnim prostorijama. To kino, zbog ugovora s Nadbiskupijom postalo je Pastoralni centar župe Uznesenja blažene Djevice Marije. Jedno vrijeme koristio se za potrebe crkve i vjernika, no potom i za komercijalne svrhe u organizaciji pojedinih župnika, a neko vrijeme prostor je i zjapio prazan.

Onda se pokrenuo kotačić u kojem je prostor počelo koristiti Kaštelansko kazalište, a i neke druge, više ili manje kulturne udruge pa su na površinu izašli problemi s navedenim ugovorom.

U cijeloj priči danas taj prostor koriste udruge iz kulture, tu se održavaju određene manifestacije, obnovljen je krov i planira se konkretna rekonstrukcija cijelog objekta, a područje trga prema tim planovima trebao bi biti prostor koji će, na određeni način spajati Pastoralni ili Kulturni centar, kako ga već netko naziva, s Novim parkom te tako stvoriti jedan multifukcionalni prostor za različita događanja. Upravo zbog toga, premješten je i tamošnji spomenik, uređen sjeverni ulaz u park.... a ove zime i proljeća tu se održalo nekoliko manifestacija, poput bogatog programa dječjeg adventa ili Lovestock festivala.

E sad je netko na trg dovukao pet kontejnera, tek nekoliko metara od ulaza u centar gdje se odigravaju kazališne predstave, uskoro nam slijede Dani Kaštelanskog kazališta i još nekoliko događanja.

I to kontejnere koji su donedavno bili smješteni sjeverozapadno, do objekta koji za svoje potrebe preuređuje HGSS.  Kontejnere koji su, zbog ponašanja Kaštelana koji tu odlažu otpad bili pravo ruglo i izvor zaraze.

Kontejnere je bilo nužno izmijestiti i očito je da nadležni nisu uspjeli pronaći „bolju“ lokaciju od ove na vratima Kulturnog centra.

Ili ih nije bilo briga. Ili im Trg hrvatske mladeži ne znači ništa. Ili im možda ide na živce što ga najčešće koriste mladi, pomalo alternativci koji ne ulaze u kalupe kaštelanske političke scene.

Pogled na prazne kontejnere na tom prostoru nije niti malo lijep, dok fotografije punih kontejnera za sada ne objavljujemo, samo iz razloga kako vam ne bi prisjeo današnji ručak...


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij