hren
 

Zakonita, da oćemo li bacit partiju. Koju partiju, znaš da je ona neuništiva. Di ćemo je bacit? Ma, partiju Nečovječe ljuti se. Aaa to. Ajd.
Onda smo bacili partiju dok smo čekali druga Blesija da se javi iz šume.

Kocka je bačena, rekla je ona. Evo ga, 13. Jedan, dva, mičem žetončiće...13. Paf, ispada Lovro, ali upada vamo na drugu stranu. Evo ga na, sad ti izbacujen Divjakušu, a na njezino misto dolazi Milanova izabranica...

Ne može to sad, to tek na jesen, sad figure ostaju kako jesu. Pa, koliko si ti to skupila žetonića?
A 13 ili tako nekako. Evo, uvodim i konja skakača s funkcije na funkcije u igru, a pojačat ću pijune, da ih mogu žrtvovat.
Pa, ko će se s tobom borit. Kako 13, kad kocka je bačena ima samo do 6? I...i odakle konj skakač u ovoj igri, pa to u šahu...ajde pijuni, oni se svugdi žrtvuju, i ovamo i onamo, u svakoj partiji, ali konji i to...ma daj...

A ko ti je kriv kad ne znaš mišat kocke i žetoniće. Najprije ga kupiš, daš posal, a onda ga je kasnije do kraja života straj da ga izgubi, pa ti proda i dušu i tilo i imaš njegov glas i stas doživotno. Tako to ide u igri s partijom. Ako zašteka, opičiš mu ovrhu na kredit i kuću, pa se misli. Evo, opet 13. Sad ćemo...da vidimo...hmh...izbacit HNS.

HNS?! Pa, ne može tako, oni su u igri i...

Može, može, gledaj kako će letit, he, he, he... E, moj Štromaru, a šta si mislija, he, he, he... Sa'š vidit kako se partija igra i...

I uletio odrpani - odrpaniji nego uobičajeno - sin Blesi.

Blesi, sine, kako je bilo u šumi? Šta govore naši? Je li tamo sve u redu? Od čega si tako krvav? Pa šta si tako šporak, ka da si bija u zahodu u zračnoj luci aerodromskoj koju je čistija Outsorcing Service IOS DUD s čistačicama bez plaće.
On, da koji DUD, koje čišćenje, a ovo šta je malo krvav, to je od brijanja.

Otkad se ti briješ, sinko?

A otkad sam bija u šumi. O'š ne'š, moraš se obrijat, kad naletiš na žilete, sve onako poredani na žici. Živi Wilkinson, jeba te, di se god okreneš. Samo se briješ. To se još zove i žilet žica, tako da ne moraš nosit sobom žilete, nego samo dođeš na žicu i frc, obriješ se, malo i prokrvariš. A opet, svi neobrijani i zarasli. Mislin da bi bilo puno bolje umisto žileta da obise električne aparate za brijanje na žice, bilo bi manje krvi, ali bit će da im je skupo.
A šume pune, krcate, nije imao pojma koliko je pobunjenika po šumama. Malo su mu čudni ovi moderni partizanen. Ništa ga nisu razumili, kad je doša i vika, ja sam vaš, naš, banditen. A oni ga gledaju i nitko ništa. Pripali se, dižu ruke. Pa, milu ti majku, kakvi su ovo partizanen kad odma dižu ruke. Nemaju ni oružja.

Pa, je li moguće da smo i partizane počeli uvozit?! Nisu valjda i za njih odobrili kvotu - rekla je Zakonita.

Idu direkt na Njemačku, nema to više, čekat ćemo da oni prvi dođu, pa ono Sutjeska, Neretva i te šeme. Oni odma u glavu, na Berlin i bunkere.
Imaju puno pionira malenih. Pitam ih: Pa, dobro, drugovi, di su vam petokrake, makar s prvim bilim poljem? Šta je ovo?
Ali oni ništa, samo gledaju mene, pa okolo po šumi.

A od čega ti je taj pendrek na čelu?

Koji pendrek? Misliš, trag od pendreka. Ma nije to od pendreka nego od grančica u šumi, to se ljudi varaju kad čuju pafff! - i padnu u nesvist. To su grančice koje grebu, kako je rekla Liepa naša Plavka Predsjednica. Ma, kakvi pendrek, nije to vidilo pendreka...a i kako će ga vidit iza leđa. ‘Kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, masnice i tjelesne ozljede.’ Jedino je ona imuna na ogrebotine, jer se kroz tu istu šumu provukla bez ogrebotine.

Pa, šta si pobiga? Onda si dezerter.

Ma, kakvi dezerter, dezerteri su oni šta idu u Irsku, a ovi ka ja su izdajnici i treba ih na štrik. Niste vi dobro pratili izlaganja bišopa Košića.

Pa, šta si uteka?

A ne možemo se probit do Njemačke. Jedan je progovorija naši i reka da iden doli u grad po mesni i kruv, pa evo me, uzet ću mesni i kruv i pojist sve to, da njima ne naškodi na prazan želudac. Jer, zna se da je najgore jest na prazan želudac.

Ajd, Zakonita, gori do Velimira Bate, posudi malo kruva, mesnoga, cukra, kave, keksi... Reci ka i zadnji put, da nam je doli svastika, pa će ti dat. Vidiš da ti je sin toliko gladan, da ću mu sve pojist šta doneseš.

Vratila se punih usta kruha i da jeba te, žamalo me štrefilo, gori škoro generalški štol. Govorim mu ja da nam je doli švaštika, a on generalškom štolu, da eto vidite, ima naših. Velimir je rekao ako još bilo što treba, kad je svastika u pitanju, evo i kod njega je svastika, samo pssst...a ovo su prijatelji, hm, mh... nije to lošo kako se govori i...i ovaj šta je škoro propiva, nekako še šakrija u kut. Rekla sam ZDSFSN i išla ća.

Dobro, pusti sad generalski stol, daj to da pojedemo. Blesi, ostavi to. Mrš! Evo ti kost, na, na, mali, tamo, skoči... Ma, nogom ću te!
Kev, kev, kain, kain, lavandin!!!


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij