hren

ALO VODOVOD, KOLIKO STE KAZNI NAPLATILI?
Kiša, koja je zadnjih nekoliko dana povremeno padala u okružju, u većini gradova i mjesta isprala je ulice i donijela dašak svježine, no na području Kaštela donijela je ružne mirise, odnosno nesnosan smrad fekalnih voda u blizini pojedinih mjesnih porata te ružne slike koje su se zadnjih dana mogle vidjeti na pojedinim društvenim mrežama.

Očito je riječ o tome da se mnogi od Kaštelana još uvijek, iako imaju mogućnosti, nisu spojili na novi kanalizacisjki sustav, odnosno dio ih je još uvijek spojen na oborinsku odvodnju, a dio iskoristi kišno vrijeme te sadržaje crnih jama ispušta u obližnje bujične potoke.
O tome da su mnogi spojeni na oborinsku odvodnju najbolje govore fotografije nastale oko Kaštilca. Iako na prvu izgleda kao da se u mali porat izlilo blato s obližnjih ulica, smrad u blizini govori da je ipak riječ o dijelu fekalija.
Ovih dana dobili smo i video snimak istjecanja, s kišom, fekalija u portu u Kaštel Starom, a nedavno su nam stigle i snimke iz Sućurca te objava jedne Njemice o stanju u jednom od kaštelanskih lučica.

Ispuštanje fekalija i smrad prisutni su na pojedinim područjima i tijekom suhih dana, no s kišom sve se dodatno intenzivira.
Taj problem nije ništa novo, a kako bi ga uklonili kaštelansko Gradsko vijeće izglasalo je u kolovozu prošle godine dopunu Odluke o priključenju na komunalne vodne građevine,  prema kojoj se vlasnicima ili drugim posjednicima nekretnine, nalaže da svoju nekretninu prespoje s mješovitog sustava na sustav razdjelne odvodnje, i to u roku od 12 mjeseci od dana zaprimanja obavijesti od Vodovoda i kanalizacije o obvezi prespajanja.
I prije nego je odluka donesena, iz VIK-a su počeli sa slanjem obavijesti no izgleda da su ih građani zanemarili, a sreća u takvoj situaciji je činjenica da se izljevanje uglavnom događa u centrima mjesta gdje se ne nalaze plaže na kojima boravi veći broj osoba.

Isto tako, očito je da na tu odluku o obvezi prespajanja čime bi se smanjilo izljevanje otpadnih voda u more, treba podsjetiti ne samo građane nego i nadležne u VIK-u. A 12 mjeseci polako prolazi.
Napominjemo da je prema navedenoj odluci predviđena kazna za građane 5 tisuća kuna, a za pravne osobe i do 50 tisuća kuna.

Foto: Čitatelji


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij