hren
 

UMJESTO ANDROMAKA NOVI PREDSJEDNIK PLAZONIĆ
Nakon četiri godine djelovanja, Zajednicu utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman" u Kaštelima, umjesto Veselka Andromaka vodi Željko Plazonić, no iako je došlo do promjene na mjestu predsjednika, kaštelanske utemeljitelje HDZ-a i dalje vode oni, koji su krajem 80-ih i početkom 90-ih godina vodili danas najbrojniju političku stranku u Kaštelima.

Tako je današnji predsjednik Željko Plazonić po formiranju HDZ-a bio prvi izabrani potpredsjednik, tajnik Mate Barun bio je prvi izabrani tajnik i prije 30 godina, Ivan Udovičić stariji, bio je tada, kao i danas među utemeljiteljima, prvi čovjek Izvršnog odbora, a prvi izabrani predsjednik HDZ-a u Kaštelima Veselko Andromak danas je dopredsjednik Zajednice utemeljitelja Splitsko-dalmatinske županije i počasni predsjednik HDZ-a u Kaštelima.

Upravo s ovom četvoricom utemeljitelja HDZ-a u Kaštelima, ovih smo dana vodili razgovor o razlozima i ciljevima djelovanja Zajednice utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“ te njihovom mjestu u politici grada i države.

- Mi smo zajednica unutar HDZ-a, poput zajednice žena „Katarina Zrinski“, mladeži HDZ-a ili zajednice branitelja „Gojko Šušak“. Mi smo ona generacija koja je ovu državu stvorila i obranila. Djelujemo u interesu naroda i stranke kojoj pripadamo, HDZ-a – kazao je u uvodu Veselko Andromak, prisjetivši se u daljnjem razgovoru kako je teklo osnivanje ove stranke u Kaštelima, ali i njen razvoj tijekom godina.

- Na prvoj Skupštini stranke održanoj na Giričiću izabrano je 17 ljudi koji će voditi stranku. Njih 17 bili su ujedno okosnica formiranja svih organizacija HDZ-a u tadašnjim mjesnim zajednicama Kaštela i Kaštelanske zagore te smo, već na samom početku, imali gradsku organizaciju stranke kakvu nije imao nitko u županiji. Stranka je organizirana i vođena za primjer drugima i važno je naglasiti da u kaštelanskom HDZ-u nikada nije bilo raskola. Oni koji se nisu mogli složiti s politikom stranke, a to su bili rijetki,  odlazili su i angažirali se negdje drugdje, a većina je ostala u matici i tu i danas djelujemo – nastavio je Andromak.

Član Zajednice utemeljitelja može biti onaj tko je članom HDZ-a postao do 20. travnja 1990. godine, odnosno do prvih demokratskih izbora, a pretpostavlja se da ih je u Kaštelima oko 300-tinjak. Pristupnicom je članstvo u gradskoj Zajednici do sada potvrdilo 150 članova.

- Naš cilj je raditi u interesu  grada i građana i pri tome biti u suglasju s politikom HDZ-a. Kada kažem biti u suglasju to ne znači da nemamo pravo na svoje mišljenje. Naše mišljenje iznosimo na tijelima stranke i nastojimo se „izboriti“ za njega, no ako većina ima stav drugačiji od, primjerice mog mišljenja, ja njihove stavove i odluke prihvaćam, jer to je bit rada kada si dio jedne stranke – objašnjava Mate Barun.

Većina utemeljitelja HDZ-a u Kaštelima, iako su i dalje politički aktivni, danas uglavnom nemaju posebno visoke funkcije u tijelima stranke.

- Volimo svoj narod i volimo svoj grad te uvijek želimo da bude bolje. Zbog te želje bili smo spremni i na promjene, iznjedrili smo neke nove ljude, iznjedrili smo jednu kvalitetnu ekipu koja može nastaviti put HDZ-a koji smo mi započeli – ustvrdio je Ivan Udovičić. 

- Prema razlozima organiziranja Zajednice utemeljitelja HDZ-a u Hrvatskoj i prema aktima koji njeno djelovanje uređuju, osim što moraju biti članovi stranke do 20. travnja 1990. godine, naši članovi trebaju pridonositi očuvanju jedinstva HDZ-a.  Zadaća nam je jačati HDZ i samu Zajednicu na principima utemeljitelja i prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana – posebno je naglasio novi predsjednik Željko Plazonić.

Među ciljevima u radu Zajednice u Kaštelima, četvorica utemeljitelja naveli su ovom prilikom i borbu protiv privatizacije stranke te uvažavanje utemeljitelja kao onih koji su započeli demokratske procese i ostvarili suverenu i samostalnu državu, što je bila višestoljetna težnja hrvatskog naroda.
A između rečenica, koje smo ovom prigodom izgovorili, moglo bi se zaključiti da će utemeljitelji budno pratiti rad svojih nasljednika, podržavati odluke stranke, no prvenstveno se zalagati da stranka ostane na putu koji je odredio predsjednik Tuđman.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij