hren
 

JEDAN OD ZNAČAJNIH PROJEKATA U PROMETNOJ INFRASTRUKTURI
Nakon dvije i pol godine intenzivnih radova, danas je službeno otvoren novi putnički terminal u Zračnoj luci Split u Kaštelima, a svečanom otvaranju, uz prve ljude Zračne luke na čelu s direktorom Lukšom Novakom, nazočio je premijer Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pojedini saborski zastupnici, župan Blaženko Boban, čelni ljudi Splita, Kaštela i Trogira te drugi uzvanici.

Nakon što je obišao sadržaje i prostore novog putničkog terminala, koji će se u rad puštati po etapama, premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo viđenim te činjeniom da su radovi financirani uglavnom novcem Zračne luke, uz kreditiranje HBOR-a, a izvođači su najvećim dijelom bile hrvatske tvrtke, KFK i Kamgrad.

- Želim izraziti zadovoljstvo što je dovršen ovaj projekt obnove i proširenja jedne od naših najznačajnih i najprometnijih zračnih luka, koja je zabilježila promet od tri milijuna i sto tisuća putnika u prošloj godini. Radi se o izrazito vrijednom projektu unaprijeđenja infrastrukture zračnih luka u Hrvatskoj. Nije ovo jedina,  recentno smo otvorili Zračnu luku Zagreb, Zračnu luku Dubrovnik, ulaže se i u Zračnu luku Zadar, ide se s novim investicijama u zračne luke na Braču i Lošinju, prema tome hrvatska prometna infrastruktura u zračnim lukama dobija novu kvalitetu. Treba naglasiti da će ovaj terminal omogućiti kvalitetniji protok putnika upravo ovdje,  gdje je promet bio toliko veliki da je onaj mali prostor od 12 tisuća kvadrata, naprosto bio skučen. Ovo je veliki korak naprijed za naš zračni promet. Napominjem i da su ovi radovi započeli i završili u mandatu ove Vlade.  – kazao je Plenković, a direktor Zračne luke Lukša Novak zahvalio je svima koji su, na bilo koji način, doprinijeli uspješnom odvijanju radova i sadašnjem rezultatu.

- Zahvaljujem se svima, ali posebno projektantu Ivanu Vuliću, koji je zamislio izgled terminala, a mi smo samo ispunili njegove zamisli te smo sudjelovali u rješenjima tipičnima za zračni promet. Danas imamo jedno iznimno arhitektonsko djelo, kojim ćemo se ponositi i u budućnosti.
Što se tiče prometa, ove godine očekujemo rast od osam posto. Evo, uz puštanje u rad novog terminala, promet putnika teče normalno i danas ćemo zabilježiti oko 30 tisuća putnika u Zračnoj luci, a ovaj mjesc oko 700 tisuća putnika – konstatirao je direktor Novak.

- Drago mi je da nakon Zagreba i Dubrovnika, otvaramo i ovaj dio Zračne luke Split, koja je druga po veličini zračna luka u Hrvatskoj. Sve je teklo dobro, bez posebnih problema. Nastavljamo s velikim infrastrukturnim projektima, a to je danas negdje oko 20 milijardi kuna ulaganja u prometnu infrastrukturu, uglavnom iz EU fondova – riječi su ministra Olega Butkovića.

Ovom Izgradnjom, odnosno proširenjem, putnički terminal dobio je dodatnih 34,5 tisuća četvornih metara, što ukupno, s dosadašnji terminalom čini oko 46 tisuća kvadrata. Novi terminal ima 32 šaltera za registraciju putnika i deset šaltera za samoregistraciju te automatizirani sustav za zaštitni pregled predane prtljage, a u novi terminal ugrađena je najmodernija tehnologija u svrhu zaštite putnike i prtljage.
U novom terminalu nalazi se sedam linija za zaštitni pregled,1200 sjedalica za putnike, prostor novih ugostiteljskih sadržaja sa 500 sjedećih mjesta, različiti drugi ulužni sadržaji, spust za prtljagu kapaciteta tri tisuće komadaa prtljage tijekom jednog sata, potpuno nova sortirnica i cijeli niz ostalih noviteta.

Projekt obuhvaća i novoizgrađeni autobusni terminal na površini od gotovo tri tisuće kvadrata, s 50 parkirnih mjesta za autobuse te 900 parkirnih mjesta za automobile. Izgrađen je i pješački most dužine 120 metara.
Prema najavma nadležnih, nakon završetka ove sezone krenut će se u rekonstrukciju starog putničkog terminala, nakon čega će  sve navedeno zadovoljiti  potrebe aerodroma u Resniku u idućih 20 godina, odnosno za rad s oko pet milijuna putnika godišnje.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij