hren
 

POSLA KO U PRIČI A NEDOSTAJE LJUDI
Protekle subote u zračnoj luci u Resniku otvoren je novi putnički terminal, koji je donio oko 30 tisuća metara četvornih novog prostora, u kojem će posla, kako dijelovi terminala budu u funkciji, biti za znatan broj osoba koje se bave poslovima čišćenja, čime se i dalje aktualizira stanje između privatne tvrtke IOS DUD , koja ima ugovor o poslovima čišćenja na ovom aeodromu  te čistačica zaposlenih u toj tvrtki.

Kako smo pisali, većina čistačica zaposlenih u tvrtki IOS, koja obavlja outsourcing servis u Zračnoj luci Split, već dva tjedna ne dolazi na posao, uglavnom otvorivši bolovanja, a zbog toga jer im poslodavac na vrijeme ne isplaćuje plaće niti redovno uplaćuje doprinose na plaće.
Zaostatak u isplatama naveo je 80-ak čistačica da ne dolaze na posao, a tek njih nekolicina i dalje je nastavila s radom.
Čistoća na aerodromu u proteklom razdoblju održavala se uz pomoć tih nekoliko preostalih čistačica, nekolicine aerodromskih čistačica, djelatnika koji na aerodromu obavljaju druge poslove te specijalnih ekipa koje je IOS u Kaštela poslao iz drugih gradova.

Kakvo je trenutno stanje i kako se sve organizira pitali smo nadležne u Zračnoj luci, no očito zauzeti otvaranjem novog terminala nisu nam stigli odgovoriti, a isto pitanje uputili smo i u IOS i od njih smo u petak dobili odgovor u kojem tvrde da se sve vraća na svoje mjesto.

- S današnjim danom je u potpunosti isplaćena zakašnjela plaća prema radnicima. Radnici se vraćaju na svoja radna mjesta, poslovi čišćenja Zračne luke Split odvijat će se neometano, te predviđamo povlačenje specijalnih ekipa – kratak je odgovor njihove službe za komunikaciju s medijima.

No, s njihovim odgovorom nije se složio dio čistačica koje još uvijek kod kuće čekaju rasplet situacije.

- Uplatili su nam plaću za svibanj te doprinose za ožujak i travanj. Mali dio kolegica se odlučio vratiti na posao jer drugog izbora nemaju, no dio i dalje nije zadovoljan te traže sve što im pripada. Inače, od predstavnice poslodavca smo dobili SMS poruku koja glasi „ Neka mi se jave svi koji će prekinut bolovanje i doći sutra na posao. Direktor poziva sve natrag na posao jer su isplaćene plaće u potpunosti kao i mirovinski. Tko se ne odazove, slijedit će izvanredni otkazi. Očekujem odgovore, hvala“. A tko je njima dao otkaz zbog nepoštivanja ugovora? Koga su oni mjesecima zavlačili? Poštivaju li oni zakonske odredbe pri obračunu i isplati plaća? Puno je toga što bi mi mogle ovdje nabrojiti na ovu njihovu, pomalo ucjenjivačku poruku. Osim toga još nemamo dokaz o navedenim uplatama. Ne znamo ni što će biti dalje, ali dio nas neće otići na posao dok nam se ne pokriju sva dugovanja i osigura normalna isplata primanja u budućnosti – kazale su nam neke od čistačica, koje su, zbog cijele situacije, željele ostati anonimne.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij