hren

U nekim područjima do kraja dana može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Bližimo se kraju središnjem mjesecu klimatološkog ljeta. Nakon nekoliko tjedana promjenjivijeg i svježijeg vremena, posljednjih dana vratile su se prave ljetne vrućine. Primjerice, i srijeda je donijela temperature zraka koje su u dijelovima Dalmacije prelazile vrlo vrućih 35°C. Ipak, vrućine nisu ni nisu ni blizu tako izražene kao što su bile krajem ovogodišnjeg lipnja.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za cijeli Jadran izdao narančasto upozorenje zbog vrućina.

Srijedu je obilježilo pretežno sunčano i suho vrijeme, a popodne je ponegdje na moru bilo pojačanih udara zapadnog vjetra. Stabilno će se zadržati i sljedeća dva dana, vikend donosi promjenjivo vrijeme.

Četvrtak i petak će biti pretežno vedri. Noću će biti tiho ili uz burin. Danju će puhati slab maestral. Najviše dnevne temperature većinom od 29 do 35°C.

Subota će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako će veći dio dana biti suho, povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Noću tiho, a danju će zapuhati slabo jugo. Najviše dnevne temperature zraka od 28 do 33°C.

Zbog približavanja ciklone i frontalnog sustava sa zapada, nedjelja donosi promjenjivo vrijeme. Sredozemna ciklona vjerojatno će se svojim centrom tijekom dana premještati preko Jadrana, a prognostički modeli sugeriraju da bi tlak zraka na razini mora prvi put ovog ljeta moga pasti ispod 1000 hPa.

Zbog toga će se tijekom dana izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, a osobito će u drugom dijelu dana biti kiše, pljuskova i grmljavine. Ponegdje je moguće izraženo grmljavinsko nevrijeme. U nekim područjima do kraja dana može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno, na moru ponegdje i pojačano jugo. Navečer će oslabiti. U najtoplijem dijelu dana će biti od 26 do 31°C, a s pljuskovima osjetno svježije.

Promjenjivo i svježije od prosjeka za kraj srpnja bit će i u ponedjeljak.

Izvor: dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij