hren

Najjače oborine očekuju se u drugom dijelu dana, osobito navečer kada lokalno može pasti preko 30 litara oborine po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo koje će na moru i ponegdje uz obalu imati vrlo jake do olujne udare

Nekoliko nas dana dijeli od kraja srpnja. Upravo je prijelaz sa srpnja na kolovoz u Dalmaciji prosječno najtopliji dio godine. Pri tome se najčešće izdvaja prva dekada kolovoza koja često donese najviše vrijednosti temperature zraka u godini. Upravo se takvo što zadnji put dogodilo u kolovozu 2017. kada su brojne lokacije zabilježile apsolutne temperaturne rekorde. Primjerice, prema podacima DHMZ-a, najviša dnevna temperatura na postaji Split aerodrom (Resnik) je 2. kolovoza 2017. dosegnula čak 42,3°C, što je bio novi apsolutni rekord ne samo za tu lokaciju, nego i šire splitsko područje.

DHMZ je danas, unutar sustava MeteoAlarm, za sjeverni Jadran dao crveni stupanj upozorenja na vrućine, drugdje na Jadranu žuti. DHMZ za subotu upozorava na udare vjetra.

Po svemu sudeći, takav, pa ni sličan meteorološki scenarij neće se dogoditi barem sljedećih desetak dana. Zanimljiva sinoptička situacija, pomalo atipična za srce ljeta, očekuje nas sljedeća dva dana. S područja Atlantika stiže ciklona koja će se brzo premještati nad središnju Europu, a cijeli proces dodatno će intenzivirati dolazak ciklone u višim slojevima troposfere s istoka kontinenta. U nedjelju se zbog toga očekuje stvaranje novog ciklonalnog centra iznad sjeverne Italije koji će se u drugom dijelu dana premještati preko Jadrana. Tlak zraka će, nakon duže vremena, na razini mora pasti ispod 1000 hPa, što nije česta pojava ljeti, osobito ne u njegovom središtu.


Očekivana sinoptička situacija u nedjelju

Ova ciklona, s pripadajućim frontalnim sustavom, donosi jaku promjenu vremena.

Za razliku od sunčanog petka, subota donosi promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Tek će mjestimice biti malo kiše ili pljuskova, ali se većinom radi o prolaznim i ne izraženim oborinama. Zapuhat će jugo koje će popodne biti umjereno, na moru ponegdje i pojačano. Bit će vrlo toplo i sparno s najvišim dnevnim temperaturama od 28 do 33°C.

U nedjelju će biti umjereno do znatno oblačno. Bit će kiše, pljuskova i grmljavine, a ponegdje se očekuje i izraženo grmljavinsko nevrijeme. Najjače oborine očekuju se u drugom dijelu dana, osobito navečer kada lokalno može pasti preko 30 litara oborine po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo koje će na moru i ponegdje uz obalu imati vrlo jake do olujne udare. Prolaskom fronte jugo će slabiti i okretati na vjetar zapadnih i sjevernih smjerova. Najviše dnevne temperature većinom od 25 do 30°C, ali će s pljuskovima osjetno zahladiti, osobito navečer.


Očekivani udari vjetra u nedjelju ujutro

U ponedjeljak će biti promjenjivo, još ponegdje uz malo kiše i pljuskova, osobito na moru i na jugu Dalmacije. Vjetar slab, promjenjivih smjerova. Jutro i večer svježiji u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne temperature od 25 do 30°C.

Izvor: dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij