hren

AKTIVNO LJETO FOLKLORAŠA
Članovi KUD-a Ante Zaninović često kaštelanske turiste tijekom ljeta zabave Kaštelanskom promenadom te im predstave pjesme i plesove Kaštela i Dalmacije, a te plesove i pjesme prije nekoliko dana predstavili su i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu, u sklopu festivala Baščaršijske noći.

O nastupu Kaštelana u Sarajevu pisao je portal Klix.ba, a u tekstu pod naslovom „Dašak Dalmacije u Sarajevu: Izveden tradicionalni kaštelanski ples uz mandoline“, navode kako su kroz ovaj program predstavljeni  tradicionalni plesovi, pjevna i kulturna baština sedam  mjesta koja se nalaze na prostoru od 20 kilometara, između Splita i Trogira, a koja nose zajednički naziv Kaštela.

- Publici su se predstavili članovi KUD "Ante Zaninović" uz tradicionalne plesove, a Sarajevom i Ilijašom odjekivale su melodije mandolinskog orkestra. Plesači su izveli koreografiju voditelja Tonća Tadina "Izresla ruža rumena" za koju su do sada dobili brojne nagrade. Koreografija sadrži pjesme i plesove Kaštela, i to mazurku, monferinu i galop polku.

Inače, KUD "Ante Zaninović" osnovano je 2000. godine s ciljem očuvanja plesne i pjevne kulturne baštine užeg i šireg zavičaja. Okupljaju veliki broj mladih u nekoliko sekcija od kojih je najbrojnija folklorna.  Kroz društvo neprekidno djeluje škola za mandolinu i gitaru iz koje svirači nastavljaju rad u prvoj postavi orkestra koji svira sve tradicionalne instrumente, mandoline, tambure i lijericu. – piše Klix.ba.

Foto: Klix.ba


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij