hren
 

USRED TURISTIČKE SEZONE
Zadnji rezultati ispitivanja kakvoće mora u Kaštelima, obavljeni u ponedjeljak 29. srpnja, od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koji su ih objavili na svojim službenim stranicama, pokazali su porazne rezultate, a od kada Portal grada Kaštela prati objave tih rezultata, mogli bi kazati i nikad gore.

Od 11 službenih plaža na kojima se more uzorkuje, na čak njih pet kakvoća mora nije bila zadovoljavajuća za kupanje!
Radi se o plažama Đardin u Kaštel Starom, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, Baletna škola u Kaštel Kambelovcu, Kamp u Kaštel Gomilici te Gojača u Kaštel Sućurcu.

More je na kaštelanskim plažama uzorkovano u ponedjeljak, po oblačnom vremenu, temperatura zraka bila je oko 26 stupnjeva, a mora oko 24 stupnja. Vrijeme je bilo oblačno, vjetar odsutan, a uzorkovanju je prethodila izuzetno jaka kiša.

Septičke jame za vrijeme kišnih dana prazne u potoke?

Ovo ispitivanje kakvoće mora i dobiveni rezultati još jednom su pokazali poražavajuću činjenicu, za koju možemo pretpostaviti da je razlog onečišćenju, da veliki broj Kaštelana svoje septičke jame za vrijeme kišnih dana prazni u obližnje potoke, kojih je u Kaštelima izuzetno značajan broj.
Velike količine kiše te sadržaje donose do mora i potom jedan turistički grad ima negativne rezultate kakvoće mora.

Mislimo da je svaki komentar suvišan, no ipak, kako bi potvrdili ili opovrgli naše zaključke o razlozima onečišćenja, zatražili smo od nadležnih da se očituju o objavljenim rezultatima.

- Iako analize nisu u potpunosti gotove, jer ispitivanja iziskuju vrijeme od dva dana, objavili smo prve preliminarne rezultate za pet plaža koje su već pri prvim ispitivanjima pokazale da imaju nezadovoljavajuću kakvoću mora. Na ostalih šest plaža more je zadovoljavajuće, a koliko i koje su ocjene objavit ćemo tijekom današnjeg poslijepodneva, kada analize u potpunosti budu gotove.
Što je mogući uzrok ovakvom onečišćenju ne znamo i ne možemo niti pretpostavljati, već o tome svoju riječ trebaju kazati nadležni inspektori.

Danas ponovno uzorkovanje

Tijekom današnjeg prijepodneva, odnosno tijekom srijede ujutro, naše ekipe ponovo će uzorkovati more na navedenim plažama i sutra poslijepodne ili u petak ujutro imat ćemo nove rezultate te utvrditi je li se radilo o kratkotrajnom onečišćenju ili je u pitanju nešto drugo. O rezultatima i mikobiološkim pokazateljima eventualnog onečišćenja javnost ćemo pravovremeno informirati – kazala nam je Tatjana Puljak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo

Sreća u cijeloj situaciji je ipak što se građani navedenog dana, zbog nevremena nisu kupali i što se izlijevanja potoka s fekalijama uglavnom ne događaju za vrijeme sunčanog i suhog vremena. Iako i tada postoje manji problemi s fekalijama, koje u kaštelanske lučice stižu kroz neodvojen sustav oborinske i fekalne odvodnje.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij