hren

PREMA POTREBI DODATNA UZORKOVANJA MORA
Ovotjedni rezultati ispitivanja kakvoće mora na području Kaštela, koji su pokazali da dio stanovnika i dalje ne odustaje od prakse pražnjenja septičkih i crnih jama u potoke za vrijeme kišnih dana, zbog čega je more bilo nezadovoljavajuće za kupanje na pet od jedanaest kaštelanskih plaža, izazvali su reakcije kod dijela građana, a reagirao je i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

- Konkretan odgovor o dodatnom uzorkovanju mora Nastavni zavod za javno zdravstvo objavit će do kraja tjedna, a  Grad Kaštela će uz redovito praćenje čistoće mora uz kaštelanske plaže, voditi računa i o potrebi dodatnog uzorkovanja mora na pojedinim lokacijama.
Treba naglasiti, da je gradonačelnik Denis Ivanović  putem medija u više navrata poslao apel građanima da prijave svaku sumnju na ilegalne ispuste u more jer se situacija može popraviti jedino u suradnji s građanima i naplatom visokih kazni nesavjesnim pojedincima, a naplata kazni je  u nadležnosti sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva – kazali su nam u Uredu gradonačelnika, gdje su ujedno najavili pojačane kontrole i otkrivanja ilegalnih ispusta.

- Kada se realizira projekt aglomeracije, odnosno postave kolektori,  kakvoća mora neće biti upitna, a Grad Kaštela je u kontinuiranom kontaktu s nadležnima iz Vodovoda i kanalizacije kako bi se ubrzao postupak izgradnje. Prema informacijama iz ViK-a, upravo su odobrena europska sredstva za projekt aglomeracije, odnosno izgradnju kanalizacijske mreže na području Kaštela tako da će tijekom kolovoza biti raspisan natječaj za izvođenje radova što znači da bi u idućih nekoliko godina trebala biti izgrađena cjelokupna kanalizacijska mreža nakon čega kakvoća mora više neće dolaziti u pitanje – informirali su nas u Gradu.

U prilogu donosimo jedan od videa s društvenih mreža, na kojem se može vidjeti izlijevanje jednog od potoka u vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta. Kako je vidljivo, a oni koji su ga snimali osjetili su i smrad kojeg su gledatelji pošteđeni, iz potoka se, uz veće količine kiše u more slijevalo blato „oplemenjeno“ znatnim količinama fekalija.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij