hren
 

SLUŽBENA OZNAKA:  KRATKOTRAJNO ONEČIŠĆENJE
Ispitivanje kakvoće mora čiji su uzorci uzeti u srijedu, 31. srpnja na pet plaža koje su nosile oznaku nezadovoljavajuće nakon redovnog ispitivanja obavljenog dva dana ranije, pokazuju da je na pojedinim kaštelanskim plažama more i dalje onečišćeno.

Prema objavljenim rezultatima, vrijednosti bakterije escherichia coli i dalje prelaze dozvoljene granice prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje, na plažama Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, Baletna u Kaštel Kambelovcu, Kamp u Kaštel Gomilici te Gojača u Kaštel Sućurcu. Na plaži Đardin u Kaštel Starom, gdje je u ponedjeljak more također bilo nezadovoljavajuće kakvoće, ispitivanje u srijedu pokazalo je prisustvo escherichia coli u granicama normale.

No, kako nam je kazala Tatjana Puljak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ispitivanje kakvoće nije dovršeno jer se radi o preliminarnim rezultatima nakon 24-satnog analiziranja, koji pokazuju prisustvo escherichia coli, dok za prisustvo i količinu enterokoka treba proteći 48 sati, nakon kojih će biti objavljeni potpuni rezultati.

Treba napomenuti da se često navodi kako prisustvo echerichie coli iznad dozvoljenih granica, uglavnom pokazuje „nova“, trenutna onečišćenja, dok prisustvo enterokoka  koji prelaze granična vrijednosti, najčešće pokazuje dugotrajnija onečišćenja.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo nova uzorkovanja i ispitivanja kakvoće mora obavili su već danas, a nastavit će i u narednim danima te postupati po navedenoj Uredbi, a ako se, nakon više objavljenih analiza  te ako nakon sljedećeg redovnog ispitivanja rezultati i dalje biti neodgovarajući za kupanje, u određenom trenutku može doći i do zabrane kupanja na pojedinim plažama, jer će se kvalifikacija kratkotrajnog onečišćenja zamijeniti dugotrajnim onečišćenjem.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij