hren

GRADONAČELNIK I KOMUNALCI U AKCIJI KONTRA ZAGAĐIVAČA
- Nisu to fekalije, to je čista voda koja mi se skuplja oko kuće i iz bazena, ma možeš je pit – kazao je u petak ujutro komunalnim redarima jedan od stanovnika ulice Don Frane Bege u Kaštel Kambelovcu, nakon što su redari na otvoru njegove crne jame otkrili pumpu i cijevi kao znak da dotični iz iste crpi sadržaj, koji potom ulazi u šahtu za oborinsku odvodnju.

Ulica don Frane Bege bila je jedna od onih, u kojoj je jutros obavljen nadzor od strane komunalnih redara na čelu s voditeljem Matom Grubišićem, sanitarnog inspektora Jurice Topića te predstavnika Vodovoda i kanalizacije Duje Drnasa, a u sklopu pokrenute akcije otkrivanja i otklanjanja ilegalnih ispusta fekalne odvodnje na području Kaštela, koji su jedan od razloga onečišćenja mora na dijelu kaštelanskih plaža u proteklim danima.

Komunalni redari, sanitarni inspektor i predstavnik VIK-a te djelatnici Vlastitog pogona jutros su obavili kontrolu dijela potoka u Kaštel Kambelovcu, koji izlazi neposredno uz plažu Baletna te nekoliko ispusta u potoke na području Kaštel Lukšića, Kaštel Štafilića i Kaštel Novog, za što su imali određene dojave.

Zatvaraju se ispusti

Stanju na terenu svjedočio je i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

- Komunalni redari i sanitarni inspektor više puta godišnje obave kontrole i poduzimaju mjere na području cijelih Kaštela. Međutim, sada nam se dogodilo ovo što nam se dogodilo, pet kaštelanskih plaža nakon ispitivanja kvalitete mora, pokazalo se onečišćenim i odmah smo započeli još jednu akciju, koja će ovom prigodom biti većih razmjera. I naravno, odmah smo u potocima pronašli veći broj ispusta, vidljivo je da neki od njih služe za oborinske vode, ali u dijelu je vidljivo i prisustvo fekalnih voda. Te ispuste ćemo zatvoriti, pokrenuti postupke protiv počinitelja, a u skladu s nadležnostima to je Državni inspektorat, a prijave ćemo podnijeti i prema DORH-u. No, na tome nećemo stati jer ovom stanju trebamo stati na kraj i kako se kaže, nećemo imati milosti prema nikome – bio je kategoričan gradonačelnik Ivanović.

A ovog jutra komunalni redari kontrolirali su južni dio potoka u Kaštel Lukšiću, koji se izljeva u more između plaže Šoulavy i dvorca Rušinac u kojem je otkriveno nekoliko cijevi. U dijelu već spomenute ulice Don Frane Bege u Kaštel Kambelovcu među više ispusta, posebno je uočen ispust s vidljivim, svježim tragovima fekalija, koji su djelatnici Vlastitog pogona odmah zatvorili. No do vlasnika kuće s čijeg zemljišta cijev vodi nisu uspjeli doći, što pak ne znači da protiv vlasnika neće biti podnesena prijava.

Nešto sjevernije, u drugom odvojku iste ulice, redare, novinare i ostale dočekao je intenzivan smrad fekalija te je utvrđeno da smrad dopire iz šahta za oborinsku odvodnju. Na početku ulice dvije šahte su bile potpuno suhe, dok je preostali dio šahti bio pun različitog materijala, a otpadne vode tekle su i za vrijeme kontrole. Podizanjem određenih šahti utvrđeno je da osim glavne cijevi za odvodnju u svakoj šahti postoje i ilegalni ispusti. Svi oni vode u jedan zajednički ispust u obližnji bujični potok iz kojeg se širio nesnosan smrad, kao i i na dnu samog potoka. Zanimljivo je bilo kako su svi s kojima se razgovarali tvrdili da kroz njihove ispuste idu samo oborinske vode, no materijalni dokazi na terenu pokazali su posve drugo.

Uz apartmane gostima nude i kupanje u vlastitim fekalijama

- Radi se o ulici koja je pod gradskom nadležnosti i dali smo nalog djelatnicima Vlastitog pogona da zatvore sve ilegalne ispuste po šahtama, a komunalni redari razgovarali su s vlasnicima stambenih objekata u ovoj ulici te će uslijediti daljnji zakonski postupci. Žalosno je da je veliki broj građana iskoristio vremenske uvjete i nelegalno crpio svoje septičke i crne jame te su doveli do zagađenja mora, i to mora u kojem se kupaju oni sami i njihovi turisti u apartmanima koje iznajmljuju – kazao nam je voditelj komunalnog redarstva Mate Grubišić.

A da je tako, pokazuje i primjer vlasnika kuće s početka našeg teksta, jer na njegovoj kući stoji oznaka iz koje je vidljivo da se radi o privatnom iznajmljivaču.

Nešto drugačija slika

Komunalni redari i ostali imali su dojave i o određenim ispustima u potocima u Kaštel Novom i na Nehaju, no tamo su uočeni ispusti s krovišta i s oluka, smrada nije bilo, niti je utvrđeno prisustvo fekalija u samim potocima.
Na potoku u Kaštel Novom, koji je stalno u funkciju jer se tu radi o prelijevanju vode iz djelovanja Vodovoda i kanalizacije, redari su se susreli i s obratnom situacijom, u kojoj građani iz potoka crpe čistu vodu za zalijevanje vrtova. Naravno, takvi slučajevi nisu opasni za okolinu jer je riječ o čistoj vodi.
A potok na Nehaju pokazao je i jednu drugu sliku, a to je nebriga nadležnih za stanje potoka, na kojem je došlo do urušavanja dijela zida.

- Tražit ćemo od Državnog inspektorata da naloži Hrvatskim vodama da pregledaju sve potoke i kanale, saniraju stanja i zatvore sve ispuste. Naime, treba naglasiti jer mnogi naši ljudi to ne znaju, da u potoke i kanale nije dozvoljeno postavljanje nikakvih ispusta, makar se radilo o oborinskoj odvodnji, ako za to ne postoji dozvola Hrvatskih voda – naglasio je voditelj Grubišić.

Već u sljedećim danima akcija kontrola i zatvaranja te podnošenja prijava se nastavlja. Obuhvatit će se većina potoka, kako u južnim tako i u sjevernim dijelovima. Vršit će se i kontrole jeli netko otvorio ispuste nakon službenog zatvaranja te će istima uslijediti i dodatne prijave. Kako je najavio gradonačelnik, Grad će financirati i specijalna snimanja potoka od strane tvrtke koja se tim poslom bavi.

- Dobro je što su ovi iz Grada krenuli u konkretne akcije jer nekima od nas životna egzistencija ovisi o ovom pitanju. Uložili smo sve kako bi razvili turizam, osigurali financijsku dobit za svoje obitelji, a neki od susjeda uzimaju nam tu koru kruha iz usta. Međutim trebalo bi napraviti dežurstva tijekom vikenda i praznika, posebno za vrijeme kiše i tada otkrivati počinitelje jer mnogi baš tada uključuju pumpe i izbacuju sadržaje jama u potoke. A takve je teško otkriti u ovakvim kontrolama, ako nemate nekog od susjeda tko će ukazati na počinitelje – kazao nam je jedan od Kaštelana koji je s odobravanjem popratio početak akcije.

Foto: Portal grada Kaštela


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij