hren

Vjernici u Kaštel Kambelovcu i Kaštel Gomilici i ove su godine proslavili Gospu od sniga koja se u ove dvije kaštelanske župe štuje kroz stoljeća, a blagdan su obilježili na misnim slavljima i procesijama.

Župljani župe Sv. Mihovila arkanđela u Kaštel Kambelovcu  Gospu od sniga tradicionalno su slavili u staroj crkvici Gospe na krugu.
Gospin kip oženjeni vjernici u procesiji su  pronijeli  oko crkvice, a svečanu svetu misu, u kojoj su vjernici molitvom tražili Gospin zagovor, predvodio je don Josip Periš.

Vjernici župe Sv. Jeronima u Kaštel Gomilici,  Gospu od sniga  obilježili su svečanim svetim misama u župnoj crkvi te svetištu Gospe od milosti na Miloj gori.
Užežin samog blagdana veliki broj Gomiličana i njihovih gostiju sudjelovao je  u tradicionalnoj procesiji te misi u svetištu, gdje se molitva nastavila i tijekom noći. Na sam blagdan glavnu svetu misu predvodio je don Stipan Šurlin.

Gospa od sniga katolički je blagdan koji se slavi 5. Kolovoza, a naziv je dobio prema legendi nastaloj u 13. stoljeću, po kojoj se početkom kolovoza  Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike, te po njemu ona i nosi ime.
Osim u ove dvije kaštelanske župe Gospa od sniga posebno se slavi u Vidu kod Metkovića, u Bolu na Braču, u Kukljici na Ugljanu, u Trstenu, Kamenskom, splitskom Žnjanu i drugim župama.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij