hren
 

PROJEKT 3 PI I OVAJ PUT USPJEŠNO
Sinj ima svoju alku, neretvanski kraj utrku lađa, a Kaštela su na putu da uđu u kalendar zanimljivih natjecanja u Hrvatskoj i to u jedinstvenom prvenstvu svita u bacanju žabica, koje se u subotu održalo na plaži Draćić u Kaštel štafiliću i na kojem je titulu najboljeg ove godine ponio mladi Tonči Kljaković Šantić.

Iako je zbog određenih tehmičkih problema, održavanje prvenstva svita, odnosno prvenstva među svitom, do zadnjeg trena bilo upitno, ekipa okupljena u Projektu 3 Pi, Hrvoje Svalina, Marinko Kljaić i Marijan Dželalija, ipak su u nekoliko dana odradili organizaciju bez zamjerki i svima priuštili puno dobre zabave i sportskog nadmetanja.

- Do prije nekoliko dana nismo znali hoće li natjecanja ove godine biti, no kad smo donijeli odluku sve smo odradili u nekoliko dana, ipak smo mi već uigrana ekipa – kazao je kroz osmijeh Marinko Kljaić – Čimpa.

Čak 36 natjecatelja u kvalifikacijama nakon gađanja mete, među njima i nekoliko stranaca, pripretavanje za ulazak u finale, neizvjestan ogled desetorice najboljih u finalnim disciplinama, pripetavanjem do pobjednika, puna plaža Kaštelana i gostiju svih generacija koji su se dobro zabavili... kratak je rezime onoga što se na Dračiću događalo tijekom subotnjeg poslijepodneva.

Nakon kvalifikacija, u kojima su natjecatelji skupljali punte gađajući metu, svoje mjesto u finalu osigurali su Keisuke Hashimoto, Tonči Kljaković Šantić, Marko Jukić, Hrvoje Šustić, Marin Vukman, Ante Čorić, Marin Banović, Ivan Perković i Ivan Melvan. Čak njih šest dijelilo je deseto mjesto s ukupno osvojenih šest punata pa se prišlo pripetavanju, nakon  čega je kao deseti u finale ušao Adriano Bolibruh.
Posebna atrakcija ove je godine bio nastup Keisukea Hashimota,  svjetskog prvaka i svjetskog rekordera u bacanju žabica ili stone skippingu. Hashimoto, koji često putuje po svijetu i sudjeluje u različitim natjecanjima u stone skippingu, o natjecanju u Kaštelima saznao je preko interneta, a kako kaštelansko natjecanje nije puko bacanje i brojanje žabica, kontaktirao je organizatore i stigao u Kaštela.

- Keisuke Hashimoto među svojim rekordima ima rekord u kojem je postigao duljinu od sto metara i više od 60 žabica. Impresivno. Sudjeluje na brojnim natjecanjima, a u Japanu već 16 godina imaju i organiziranu ligu u kojoj se natječu u žabicama. U Kaštela je stigao kako bi se upoznao s našim natjecanjem, a iskustvo će, kako nam je kazao, nastojati primjeniti i u Japanu. Svaku disciplinu posebno je fotkao, analizirao, pripremao se – objasnili su nam organizatori.

Iako su simpatije publike bile na strani japanskog gosta, koji im je pokazao nekoliko bravura te u kraljevskoj disciplini Šuc bacio žabicu toliko daleko da će teško netko postići bolji rezultat, domaći natjecatelji nisu se dali, pa se na kraju natjecanja Hashimoto morao zadovoljiti trećim mjestom.

Natjecanje u samom finalu do kraja je bilo neizvjesno, a čak petorica natjecatelja morala su u dodatno pripetavanje. Najviše šanse imao je Ante Čorić, koji je svih pet od sedam uspješno odrađenih disciplina imao najsigurniju ruku i ostavio najbolji dojam, no doslovno u zadnjem hicu, pogotkom kroz polje na meti koje nosi deset bodova, ovogodišnja pobjeda pripala je Tonču Kljakoviću Šantiću, momku s Čiova, koji je kao dječarac nastupio i na prvom natjecanju prije nekoliko godina.

- Tonči nam je ovdje nastupio prije nekoliko godina, na premijeri prvenstva i svake je godine tu pa možemo reći da smo imali priliku pratiti njegov rast iz godine u godinu. Ovog puta došao je do vrha i čestitamo mu od srca – kazao je Čimpa.

- Stvarno se nisam nadao pobjedi, očekivao sam plasman na peto, možda četvrto mjesto, tako da još nisam svjestan da sam uspio pobjediti – kazao nam je na kraju pobjednik.

Uz samo natjecanje, a zahvaljujući brojnim sponzorima, na Dračiću je ovog dana bilo izuzetno zanimljivo, uz kupanje, razgovore, glazbu, hladnu kapljicu te body painting za sve zainteresirane.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij