hren
 

DAN TUGE ZA BROJNE KAŠTELANE
Dan sjećanja na poginule branitelje u borbama kod Bosanskog Grahova u kolovozu 1995. godine, posebno će se obilježiti u tom bosanskohercegovačkom gradu i ove godine, u utorak 13. kolovoza, komemoracijom, svetom misom i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.

Bit će to prilika da se svi zajedno još jednom prisjetimo dana kada su se mnoge obitelji, posebno u Kaštelima i Splitu zavile u crno te poginulim mladićima odamo počast i zahvalimo za žrtvu koju su podnijeli u nastajanju cjelovite samostalne Hrvatske.

Prije 24 godine, u noći s 12. na 13. kolovoza, vojne snage Republike Srpske, na širem području Bosanskog Grahova pokušale su izvršiti organizirani kontraudar nakon Oluje i zauzeti prijevoj Derale kako bi otvorili put srpskim snagama prema tek oslobođenom Kninu.
Srbi su aktivirali znatan broj vojnih jedinica, među njima i specijalne postrojbe, a sve pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića. U isto vrijeme dio hrvatskih jedinica bio je iscrpljen nakon cijeog niza akcija, a dio još uvijek bio zauzet događanjima u tzv SAO Krajini pa je glavnina tereta u toj bitki dopala 141. brigadu Hrvatske vojske. Jačina bitke uvjetovala je da se nakon jednog dana splitsko-kaštelanskoj brigadi pridruže jedna bojna Sedme i jedna  bojna Četvrte gardijske brigade, koje su stigle kao pojačanje u topništvu i s oklopnim snagama.
U narednim danima, 14. i 15. kolovoza, hrvatske snage krenule su u protunapad te uspjele natjerati neprijatelja u bijeg. U završnom udaru sudjelovale su još i 6. domobranska pukovnija, 126. domobranska pukovnija i tenkovski vod 113. Brigade, a hrvatska vojska stigla je do Drvara.

U borbi tijekom jednog dana, 13. kolovoza, poginulo je 20 branitelja, 50 ih je bilo ranjeno, a jedan branitelj smatra se nestalim. Od 20 poginulih njih čak 15 bili su mladi Kaštelani i Splićani, pripadnici 141. brigade.
U borbama s neprijateljem život su tog 1.kolovoza izgubili  pripadnici 141. brigade Denis Jerković, Ivan Burić, Loran Šulentić, Tomislav Grujica, Stipe Marčić-Štef, Denis Baleta, Dragan Kikić, Oleg Ujević, Nenad Božan, Ranko Grbavac, Sead Jasenčić, Slaven Ujević, Ante Merčep i Ante Domazet, a Zoran Karanović umire od zadobivenih ozljeda, pripadnici 6. domobranske pukovnije Ognjen Krešić, Aljoša Ruspić i Igor Koprčina, dok se Drago Ilović vodio kao nestali te pripadnici 7. gardijske brigade Romano Ribić i Stjepan Križanec.

Datum 13. kolovoza 1995. godine zbog toga je dan velike tuge, ali i ponosa na sve one koji su hrabro stali na branik Domovine.

Među onima koji i ove godine organiziraju odlazak u Bosansko Grahovo na komemorativni skup te svetu misu je i Udruga veterana 141. brigade i prijatelja, a u Grahovo će u utorak otputovati i delegacija Grada Kaštela na čelu s dogradonačelnikom Grgicom Benutićem.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul