hren
 

IMA LI KRAJA NEKULTURI I VANDALIZMU
Kratka vijest glasila bi: Iz Biblijskog vrta nepoznati je počinitelj otuđio nekoliko kamenih ploča koje datiraju iz devetog stoljeća i koje je Muzej grada Kaštela prije nekoliko godina poklonio Biblijskom vrtu.  Motivi i počinitelj te vrijeme krađe nisu poznati.

Biblijski vrt, koji se nalazi u neposrednoj blizini crkvice Gospe Stomorije u Kaštel Novom, jednog od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, nastajao je duži niz godina. U njega je uloženo mnogo truda i ljubavi, ali i financijskih sredstava. Kao jedinstveni vrt na ovim područjima, prepun prirodnih, kulturnih i povjesnih vrednota i  nije zaslužio ništa manje. No, odnos pojedinaca prema njemu pokazuje da dio stanovnika Kaštela nije svjestan tih vrednota niti nematerijalne vrijednosti Biblijskog vrta te cijelog prasvetišta Gospe Stomorije.

Prasvetište kao i Biblijski vrt nalaze se u pravom prirodnom rezervatu, s izvorom pitke vode i potokom, s reljefnom glavom koja riga vodu, s biljkama koje imaju svoje mjestu u Bibliji, s umjetničkim djelima velikih hrvatskih kipara poput Vaska Lipovca i Kazimira Hraste, s maslinom koju je blagoslovio papa Ivan Pavao drugi za svoga posjeta Splitu.
Iz godine u godine prostor Biblijskog vrta dodatno se oplemenjuje, kako novim biljnim vrstama tako i djelićima povijesti s ovih prostora.

Tako je prije nekoliko godina Biblijskom vrtu poklonjeno nekoliko kamenih ploča, koje su pronađene za vrijeme stručnih ispitivanja na prostoru  starohrvatskog srednjovjekovnog groblja Svećurja, odnosno sela Žestinj na obroncima Kozjaka u blizini prasvetišta.
Kamene ploče u Biblijskom vrtu našle su svoje mjesto kao jedna posebna instalacija, u blizini Križa života, a uz njih je postavljena posebna ploča s natpisom iz kojeg je vidljivo da se radi o grobnim pločama iz devetog stoljeća.
No, za nekoga ni natpis, ni povjesna i kulturna vrijednost nije mnogo značila, jer je prije nekoliko dana otkriveno kako je dio ploča otuđen, a dio uništen u pokušaju krađe.

- Početkom kolovoza željeli smo se malo više posvetiti vrtu jer je pred nama blagdan Velike Gospe kada prasvetište pohodi veliki broj vjernika. Kada smo došli odmah smo uočili da nekih ploča nema, a da je dio uništen. Inače, ploče smo postavili kao nekakvu instalaciju te ih međusobno povezali s malo cementa, kako se ne bi micale, a i kako bi ih zaštitili upravo od mogućnosti da ih netko odnese. Međutim, nekome to nije smetalo, vidljivi su tragovi razbijanja te cementne veze, zbog čega je dio ploča i oštećen. Još nam uvijek nije jasno što će nekome nekoliko kamenih ploča – kazala nam je o ovom slučaju Ivna Bućan, idejna začetnica projekta Biblijskog vrta, koja i danas vodi računa o stanju u ovom jedinstvenom vrtu.

Na njeno pitanje ni mi nismo uspjeli naći pravi odgovor, a svaki komentar bio bi suvišan.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij