hren
 

Leti visoko i budi uvijek svoj, Sokole naš! I vrati se gnijezdu svom, Irska te čeka prije ili kasnije! Donesi nam barem parizera, ako ne mo'š mortadele, a i perec. To smo pratili Blesija u dućan, ali Zakonita zastala i da čekaj čas. Blesi, dođi malo ovamo do prozora. Pa, pa...pogledaj mu lubanju! Skroz je izdužena. Pa, eve ode me pljn, ako on nije Hun, Blesi The Hun. A mi mislili da je Srbin. Ko zna s kime su se naši stari šašmoljili.

Ali, Zakonita, pa ako je on The Hun, onda si i ti, a možda i ja. Pa mi smo Huni!
Ali kasnije je bilo i drugih, Turaci, Austrijanci, Ugari, Bugari, Ajvari, Tartari...
Pa, ko smo mi? Kako smo postali Hrvati od stoljeća sedmog, ako smo Huni od stoljeća petog? Odakle dolazimo?

Dolazimo iz Kanade, Australije i Herceg Bosne i...

Netko kuca. Časna, kojim dobrom? Ona, da koje dobro, osvrće se za sobom, it iz aj, Lovre,  daleko je on od časne. Je li ovdje Velimir Bata.
On vam je gori...
Od koga gori?
Ma, još gori, evo da podignem ruku. Eno tamo.

A časna Lovre, da ide kod njega, nosi mu didovo vino s likom dida.
Jeba teee, vidi koja dobra naljepnica! Ovi dide isti vi, pljunuti, hhh-pu! - vi. Vidi, Zakonita, je l' tako da je isti, pljunuti, hhhh-pu! - Dido, oću reć, dide.

A Zakonita: - Hhhhhh-puuuu!

On, da pustite sad to, žuri mu se, ide već poznatom rutom, kroz Tunel pantagana, preko Rima, a ko nije vidija papu, nije bija u Rimu, pa dalje za Argentinu, osjetit slobodu, kako je to naša Liepa Plavka rekla...uf, šta su teški ovi kuferi, a i hulahopke stiskaju...
A šta je u kuferima? Ka da je suvo zlato.
On, da šta mene briga. Ajd, di si reka da je ono Velimir... Uf, šta je teško.

Pa, šta nas napuštate, vratit će oni vas brzo, i slike će stavit, samo da se podešnjaju, počelo je veliko podešnjavanje partije, vidite da i nas sve malo manta i baca udesno. Evo je i naš Ante bezimemuznate rekao da partija skreće udesno, da se ne bi mislilo da skreće ulijevo. Uglavnom, skreće.

On, da koji Ante.

Ante, kako ga ne znate, gradonačelnik, župan, pa opet gradonačelnik (to ono ka Putin, kad je bija predsjednik, pa premijer, pa opet premijer), pa zastupnik, a sad glavni politkomesar za sigurnost na radu. On se nikome nije zamirija, pa čak ni ono u Saboru kad je Andrija uletija u klinč Grmolju, ali naš Ante ni mrdnija glavom nije, da ne bi šta vidija pa mora svidočit, dok su svi drugi skočili izmirivat; ne, on se drža one strikanove "Netjače moj, vavik kad su demonštrancjuni i nemiri, ti se drži dalje i u prvi portun".

I zašto više ne izađete iz ormara? On, da kojega ormara. Pa, ormara, kejm aut. Ako smo i mi ped...ako su i pederi mogli izać iz ormara i priznat "mi smo pederi", pa čak pravit i parade ponosa, pa evo i mi banditen partizanen kommunistische okot otvoreno govorimo da smo banditen i počet ćemo pravit parade Praud tu bi banditen, zašto vi lipo, javno ne kažete, jes, aj em praud tu bi ustaša, pa napravite i vi paradu, uz pjesmu i zastave i dugine boje s prvim bijelim poljem i sve to. Na čelo meknit bišope Košića i Hranića i stavit im prave kape, pa onda one lažne vojne invalide sa zastarom, šta više njih iz Donjih i Gornjih Mamića i Bandića...pa nek stupaju. A negdje iza i Pupovca, pa nek malo uđe, pa malo izađe iz kolone, ka počasni gost. Ta šutnja frustrira. Vidite kako Liepa Plavka sve ka uvijeno govori, a da lipo javno kaže, ne bi je onako pucali hormoni. Nego, dodajte čas tu bocu, pa ćemo trećinu pijuckat, trećinu popit, a trećinu polokat.

On, da nije ni ta luda, ali hm...

Ko? Liepa Plavka nije luda?

Ma, koja Liepa...ta šta si reka...

Pa, šta se ima čekat. Kako onaj vaš lokalni Adolf s brčićima, lipo obuće uniformu, postroji se i viče stari hrvatski pozdrav. Šta bi vama falilo, jeba te, pa deklarirajte se više, recite glasno: Mi smo ustaše, pošumit ćemo Marjan, Kozjak, Medvednicu, Amazonu, posadit ćemo vrbe i napravit vrborede, a ne okolo naokolo, ka kardinal, pa ima nekih koji ovo, pa nekih koji ono... Udrite odma u glavu, jeba te. A vi se još pravdate radi didove slike. Ka da je sramota bit ustaša.

On, da slika je u katastru bila zavedena ka Pavelić, ali onda je izvršena prenamjena u Kušćević. To su stari Kušćevići, ista loza.

Uto uletio Blasi s mortadelom i perecom, a Jozo iz dućana za njim, da lupežu, dosta mi te je više, u Remetinac ćeš ti meni. A časna Lovro, da kome'š ti lupežu. Sve sam ja to pošteno prenamijenio i...

A Jozo, da skužajte, časna, nisam ja to vama, nego lupežu i...

Znači, meni, je li?! I onda se treba čudit šta iden za Argentinu.

Ajde, hik, dosta je više, najbolje da popijemo još toga vina i svi zapivamo. Ajde, Blesi, ubuci uniformu i povedi nas, sokole naš. Mašite se mortadele. Uzmi, Jozo i ti. Blesi malo potega vina, pa opet potega, pa opet potega i poveja pismu, pa mi drugi privatili i na kraju smo svi propivali našu staru.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij