hren
 

USVOJENA NOVA ODLUKA ZA NAREDNU GODINU
Na Županijskoj skupštini  Splitsko – dalmatinske županije, održanoj ovog petka, a u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o turističkoj pristojbi, usvojena je nova odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu koja će svima koji se bave iznajmljivanjem smještaja donijeti veće izdatke, a posebno se to odnosi na dio privatnih iznajmljivača koji tu obvezu plaćanju paušalno.

U skladu s navedenim zakonskim propisima sve jedinice lokalne samouprave i turistička vijeća lokalnih turitičkih zajednica, Skupštini su dostavili svoje prijedloge o visini turističkih pristojbi, a u skladu s Pravilnikom, u kojem najniži paušal za privatne iznajmljivače iznosi 350 kuna po ležaju, a najviši 1000 kuna, dok je cijena za hotele između 10 i 20 kuna po osobi.

Većina lokalnih samouprava kao prijedlog Skupštini poslale su najniže iznose pa tako i Grad Kaštela te Turističko vijeće Kaštela, koji su zajedno s prijedlogom poslali i niz primjedbi vezanih za visinu turističkih pristojbi te turističke razrede i pomoćne ležajeve u domaćinstvima.
Naime, Kaštelani su do sada turistički paušal plaćali ovisno o tome u kojem se razredu njihov objekt nalazio, A, B ili C, dok su ovom odlukom razredi ukinuti i svi iznajmljivači u Kaštelima plaćat će jednaku cijenu na području cijelih Kaštela. Isto tako, do sada se paušal nije plaćao za pomoćne ležajeve, a novim Pravilnikom, donesenim ovog ljeta, paušal će se plaćati i za tu vrstu smještaja, što je mnogima, nakon što je Pravilnik donesen, promaklo.
Ujedno najniži iznos po ležaju, po novoj odluci je 350 kuna, dok je u Kaštelima za tekuću godinu najviši iznos u razredu A, iznosio 345 kuna.

Uzevši u obzir te promjene, kaštelanski privatni iznajmljivači u sljedećoj godini plaćat će značajno veći paušal nego do sada. Primjerice, iznajmljivač u zoni B, koji je do sada, za 6+2 ležajeva plaćao nešto manje od 1700 kuna, u narednoj godini trebat će izdvojiti 2.800 kuna, što je porast od čak 70 posto.P
Postotak će posebno porasti u zoni C i iznajmljivačima s manjim brojem ležajeva, koji imaju pomoćne ležajeve.
Najmanji porast paušala zabilježit će u zoni A, gdje će plaćati tek 5 kuna više po ležaju, ali će i oni po novoj odluci plaćati za pomoćne, odnosno dodatne ležajeve.

Treba naglasiti da će 65 posto prihoda od turističke pristojbe ići jedinicama lokalne samouprave, od čega će 35 posto će ići turističkim zajednicama, a 30 posto direktno gradovima i općinama koje će taj novac dalje moći ulagati u razvoj infrastrukture.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij