hren
 

Klaing, baing, tagadam, krc...škriiip!
Zakonita skočila iz kreveta, da šta je ovo, je li počelo...ajmo, uzmi naoružanje, idemo u šumu. Ko nam je veza gori? Koja je javka lozinka? Blesi, obuci duge mudante, zna u šumi bit gadno!

Ma, koja šuma, to kosturi iskaču iz ormara.
Koji kosturi, je li oni Bogovićevi iz prošlosti?
Prošlosti i sadašnjosti,  kad iskaču iz ormara, onda sve postane jasnije, to ti je bolje nego gatanje iz fažola. Pa se lipo vidi tko je Opus, tko Dei, tko Božo, a tko psihijatrija...i tko je di bija devesprve s puškom, a tko s tamburom i... Ajde, smiri se, čitat ću ti Pipi.

Draga djeco, neki se jednostavno rode s posebnim potrebama da budu predsjednici, premijeri, političari, zastupnici, lešinari, ljudožderi... Tako je i naša Pipi Duga Pilotina bila djevojka svima znana, ne bojeći se ni ustaša, ni partizana.

Zakonita: Blouuuu! Rrrrigggg!

Veselo je skakutala s lijeva na desno, i pjevala svima. Dok je bila pionirka, nije smjela iskazivati svoje hrvatstvo, pa ni kupovati voćni jogurt, a čim je postala domoljupka, nije više smjela iskazivati svoje pionirstvo ni kunem se da ću vjerno služiti drugu svom jedinom Titu. Možemo je samo zamisliti kako je oduševljeno i patetično to izgovarala.

Jednoga dana primijetila je da naglo gubi svoj dobar glas, pa joj je mama rekla da bi trebalo operirati krajnike skupa s ganglijima, ima ona veze u vojnih lekara i...

I Zakonita opet: Blouuufpfhhhoupf!

Ovo je već gadno, Zakonita. Trebala bi napravit jetrene probe. Ajd, Blesi, čitaj joj Titove memoare, dok se ne smiri, a ja idem doli do Maksa.

Alo, Maks, pomoz' Božo! Trebala bi mi jetrica za probe. Je li košer?

Da košer. Pa u njega je u mesnici sve košer, dakuće.

Nego, je li ono Tedeschi šeta s nekim crncem i Srbinom?

Ma, di?

Sad je proša, iza kantuna.

On će meni o kulturi! Mi da smo divljaci. Pa, ja san još seansprve baca Srbe s rive u more, a on meni da smo...Iđen ga uvatit, ti mi čuvaj mesnicu.

Dakuće, Maks.

Košer jetricu smo spekli, nikom nismo rekli. Zakonita dobila fibru i da joj je sad još - blouuuufhph - gore.

Normalno da ti je gore, i nama je gore. Zar si mislila da će ti bit bolje. Ajd, nastavit ćemo s Pipi dok ti to provari, jer, nije sve to lako provarit.

Pipi je imala tri kike, jednu lijevo, drugu desno, a treća je bila udomljena iz azila za kike. Voljela je cvijeće, posebno ruže suverene, ali i sijati druga sjemena, pa joj tako jednog dana umjesto kukumara, iznikne kukumarko i počne vikat: Imamo pleeedcjednicuuu! Kažu da je od tada sve počelo.

Bio je tu i Pipin Duga Ambicijia. Imao je lijepe otpremnine, koje su mu stršale sa svake strane. Želja mu je bila preko mosta prijeći sve živo preko vode, a da ostanu žedni.

Oboje su redovito pohađali i predstavljanja knjiga uglednih kolumnista u leglu, u inkubatoru sjemena, Vitturi, i pisali lektiru "Jugoslavija je na svakom koraku, UDBA i OZNA još i više, a ja svoju Koli volim ponajviše"

Onda Zakonita da joj dolazi opet da, da...

Ne, čekaj, idemo u doktora. Zatvori usta!

I jedva je uspili u karijoli jednog slobodnog zidara dovest do doktura, a ona ispred ordinacije - blouuu - izbacila jetrene probe, pa smo zvali doktora Kujundžu da ih pregleda. Eto, doktore, mi rigamo čim vas vidimo, tako se namisti... Blouuu!

Doktor je rekao da je sve u proceduri i sve će bit riješeno, vratite se doma.

Kad, nismo ni ušli doma, pogađate, uletio Maks, da lupežu partizanski, di mi je jetrica. Tedeschi mi je uteka, ali ne'š ti.

Koja jetrica, Maks? Nemaš ti jetricu, nego jetretinu, natečenu od lokanja i  žderanja košer mesa. Mora bi na dijetu. Vidi šta visoko nosiš, jeba te, ka da ćeš rodit žensko.

On, da koje žensko, ne govori o svojoj jetrici, nego onoj koju sam digao, evo se osjeća miris gradela.

Ajd, Maks, smiri se, nema silom ništa, kupi dušu  nekog tužitelja za 6 iljada oera, di'š jeftinije, pa ćemo svi ić u u tri zastare taterine i kako to već ide.

A Maks poletija, i zamahnuo sikiricom, taman da će me na balkonu, kad Blesi, da barba Maks, tako stojte, ne mičite.

Maks stao, i da šta je.

A Blesi, da ima za domaći sklonit nekoga. Baš ste nekako uvatili položaj za deklinaciju, oću reć sklonidbu. Dajte se još malo tamo do kraja balkona da vas sklonim, tj., sklanjam i...

I Maks za njim, da ti'š mene sklanjat, ti'š mene sklanjat, mulac jedan za dom nespreman. Ko mi je ono nekidan Davidovu zvizdu na izlog nacrta? Ti i tvoja banda, je li?! Komunističkookotniiiiiaaaauuubadabum!

I tako je naš Maks otišao u povijesnu zbiljnost, dok je Blesi napisao u teku: Uspješno sam sklonio Maksa mesara kroz padež padati: oj, pasti, s kim ili čim, sa sikiricom, na što, na kontejner doli, o kome i o čemu, o jetrici...

Vidiš, Blesi, kako je to sad puno bolje. Jer da si ga iša deklinirat, ko bi zna da si ga sklonija, ovako je sklonidba prikladnija.

Pazi glavu! - u zadnji čas se izmakao. Zamalo me poklopio blok odozgar. Desni blok pao s Velimirova prozora.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij