hren
 

U SURADNJI S GIMNAZIJOM IZ RIGE
Zahvaljujući različitim Erasmus+ projektima mnogi mladi danas ostvaruju nova poznanstva, iskustva, znanja i vještine, a jedan od takvih projekata je i Erasmus+KA2  projekt „Premošćivanje jaza - od teorije do prakse“, u kojem sudjeluju učenici splitske  Graditeljsko geodetske tehničke škole i Klasične gimnazije iz Rige u Latviji.

Projekt „Premošćivanje jaza - od teorije do prakse“, ima za cilj premostiti jaz između teoretskih znanja koja poučava škola i  praktičnih znanja i vještina potrebnih u stvarnom životu. On priprema učenike za svjesni izbor buduće profesije i da budu uspješni studenti odabranih  studija.
Obje partnerske škole  vrlo su zainteresirane za poboljšanje metodike nastave i kvalitete obrazovanja, posebno se usredotočujući na egzaktne znanosti kao što su matematika, fizika i geografija. Osim toga, obje partnerske škole su UNESCO ASP net škole koje će se također usredotočiti na učenje o kulturnoj baštini, arhitektonskim spomenicima i UNESCO zaštićenoj  spomeničkoj baštini.

Splitska škola će se, kroz ovaj projekt,  posebno usredotočiti na UNESCO materijalnu kulturnu baštinu Splita, šireg splitskog područja i Šibenika.Suradnja s takvim iskusnim partnerom uvelike zanima  Rigas Klasiska gimnazija u glavnom gradu Latvije te će njeni učenici istovremeno podijeliti svoje veliko iskustvo u CLILu (Content and Language Integrated Learning), odnosno sadržajno i jezično integrirano učenje  nastavnih predmeta kao što su znanost, povijest i geografija pomoću stranog jezika.
Projekt ima za cilj zadovoljiti nematerijalne ciljeve kao što su bolja motivacija nastavnika i učenika, bolje razumijevanje različitih pristupa obrazovanju u različitim europskim zemljama, stjecanje praktičnih znanja i komunikacija na međunarodnoj razini te materijalne ciljeve kao što su poboljšanje metodologije poučavanja egzaktnih znanosti prebacujući fokus s teoretskog na praktično učenje u stvarnom životu, izrada novog obrazovnog programa „Engleski za graditeljstvo,arhitekturu i geodeziju“, razvoj  CLIL nastave i mikroprojekata koji se temelje na zadacima i rješavanju problema, razvoj CLIL nastave s fokusom na kulturnu baštinu i istraživanje lokalne arhitekture, izrada višejezičnog rječnika za graditeljstvo,arhitekturu i geodeziju(hrvatsko-englesko-latvijski), razvoj eTwinning platforme te izrada smjernica za poučavanje egzaktnih zanosti na bazi iskustva i praktičnih zadataka.

Ovaj Erasmus+ projekt će pomoći učenicima obiju škola da  prošire kulturalne i baštinske vidike i postanu bolji profesionalci u budućnosti, a iz svake zemlje će sudjelovati po 10 učenika koji su pažljivo odabrani prema uspjehu i postignućima.
Iz Graditeljsko geodetske tehničke škole u projektu sudjeluju učenici i to Kaštelani Ante Dražen Tranfić, Marta Vladušić i Ivan Žižić te njihove kolege Ante Pauk, Petar Alfirević, Toni Šarolić. Bernarda Franić, Daniel Barada, Petar Bašić i Magdalena Vukušić

U sklopu projekta djeluje Tematska umjetnička stvaraonica koja uključuje sve učenike splitske škole, a njen temeljni cilj je predstavljanje Hrvatske i promicanje njenog kulturno povijesnog baštinskog blaga i identitetske gastronomije. Radionica razvija među ostalim interkulturalne kompetencije učenika promoviranjem kulturne različitosti kao zajedničke vrijednosti i bogatstva te organizira različite vrste interkulturalnih i kreativnih radionica i prodajnih izložbi s porukom i poukom, kao i humanitarne akcija potrebitima.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij