hren
 

U SŠ BRAĆA RADIĆ
Sa zanimanjem su Kaštelani svih generacija pratili predstavljanje drugog proširenog izdanja prijevoda knjige Najzdravije namirnice svijeta, održano u Srednjoj školi Braća Radić u Kaštel Štafiliću. Autor knjige je George Mateljan, naše gore list te jedan od najvećih američkih autoriteta na području zdrave prehrane.

Knjigu je zajedničkim snagama s engleskog prevelo 40 stručnjaka s vodećih hrvatskih fakulteta i institucija s područja prehrane. Jedna od stručnih recenzenata knjige, prof.dr. Tea Bilušić sa Kemijsko- tehnološkog fakulteta u Splitu prisutnima je predstavila najzanimljivije momente u knjizi, izdvojivši plan zdravih obroka kao pomoć pri kreiranju vlastitog režima prehrane te savjete o najboljim načinima kuhanja pojedinih namirnica, na način da očuvamo njihove hranjive sastojke. Naglasila je jednostavan svakodnevni jezik kojim se autor koristi, a u isto vrijeme daje uvid i u najnovije relevantne činjenice o hrani i prehrani dobivene pregledavanjem preko 10.000 novih znanstvenih istraživanja, publiciranih u najboljim časopisima iz područja prehrane i zdravlja te citiranih u znanstvenim bazama podataka.

O knjizi je govorio i glavni urednik knjige Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti George Mateljan, koji je posebno istaknuo važnost ove knjige za edukaciju mlađih uzrasta o zdravoj prehrani te potrebu za uvođenjem više cjelovitih, ekološki uzgojenih žitarica, voća i povrća u naš svakodnevni menu.

Urednica knjige, mr.sc. Vesna Režić Dereani, ujedno i nastavnica u SŠ Braća Radić, osvrnula se na uspješnu suradnju na knjizi, koja je okupila brojne stručnjake i volontere. Naglasila je i pouzdanost informacija koje knjiga donosi, što je u doba učestalo neprovjerenih informacija jako važno. Informacije iz knjige bit će vrlo korisne i za edukaciju novih generacija kaštelanskih učenika.

Poučna večer završila je prigodnim domjenkom s ukusnim zalogajčićima koje su po receptima iz knjige pripremili učenici i profesori škole od namirnica iz ekološke proizvodnje.

Foto: SŠ Braća Radić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul