hren

KAKO IZBJEĆI GUŽVE U PROMETU
Prvog dana listopada i završetkom sezone, autobusna linija od  zračne luke u Resniku do željezničke postaje u Kaštel Starom, kao dio integrirane linije Prometa i Hrvatskih željeznica, kojom se nastojalo pojednostavniti povezivanje centra Splita i zračne luke, prestala je prometovati. No nove dobre vijesti ovih dana stigle su iz HŽ-a te Prometa, a trebale bi donijeti novu integriranu liniju te brže prometovanje između četiri grada.

- Nova organizacija integriranoga autobusnog i željezničkog prijevoza na širem splitskom području obuhvatit će gradove Split, Solin, Kaštela i Trogir. Cilj Prometa i HŽ Putničkog prijevoza je uspostaviti što kvalitetnije veze do centra Splita i obrnuto na relaciji Trogir – Kaštel Stari – Split Predgrađe  – Split – kaže se u informaciji iz HŽ-a.

Od Trogira do Splita za nešto više od 40 minuta

Tako je prije dva dana uspostavljena nova organizacija integriranog prijevoza putnika koja obuhvaća područje od Splita do željezničkog kolodvora Kaštel Stari, a od ponedjeljka, 14. listopada,  proširit će se i na područje od željezničkog kolodvora Kaštel Stari do Trogira.
Do sada su na relaciji Split – Kaštel Stari i obratno prometovala 24 vlaka, a od ponedjeljka uvodi se još deset dodatnih vlakova. Iako manje značajno za područje Kaštela, na „famoznom“ splitskom metrou, od kojeg se očito ne odustaje unatoč lošim rezultatima, prometovat će 28 vlakova, odnosno toliko će biti polazaka u oba smjera.

Nova integrirna linija, koja će obuhvatiti i područje Trogira, funkcionirat će tako da će Promet sa svojim autobusom prometovati na relaciji Trogir- zračna luka - željeznička postaja Kaštel Stari, odakle će putnici prelaziti u vlakove i putovati dalje, sa zaustavljanjem kroz Kaštela i Solin do trajektne luke u Splitu.

U suprotnom smjeru prijevoz će teći obratno, a vožnja u jednom smjeru trajat će od Trogira do centra Splita, približno 20 minuta autobusom te isto toliko minuta vlakom, za što je danas autobusom, zbog velikih gužvi potrebno ponekad i dvostruko više.
Autobusi će prometovati u skladu s dolaskom i odlaskom vlakova.

- Integriranu liniju, koja je funkcionirala od kolovoza, uglavnom su koristili turisti. No sada ciljamo i na domaće stanovnike kako bi im omogućili jednostavniji dolazak do centra Splita – kazao je novinarima direktor Prometa Miroslav Delić.

Integrirana i karta

- Uvođenjem dodatnih vlakova do Kaštel Starog bit će uveden novi integrirani tarifni model. Pojedinačne i papirnate pokazne  karte Prometa vrijedit će u vlakovima na relaciji Kaštel Stari – Split i obrnuto, a karte HŽ Putničkog prijevoza vrijedit će u 1., 2. i 3. zoni autobusnog prijevoza na širem splitskom području. Uz prodajna mjesta Prometa, karte za 1., 2., 3. i 4. zonu autobusnog prijevoza moći će se kupiti i na željezničkom kolodvoru Split – stoji u službenoj informaciji.

U moru ovih dobrih vijesti je i jedna loša, a to je da će nova organizacija integriranog prijevoza vrijediti samo  do 14. prosinca 2019. godine. No, ako se pokaže zainteresiranost i potrebe putnika te opravdanost linije, nadležni u Prometu i HŽ Putničkom prijevozu donijet će nove odluke kako u korist građana tako i samih tvrtki.

Vozni red vlakova Split – Split predgrađe – Kaštel Stari

Vozni red vlakova Kaštel Stari – Split predgrađe – Split


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij