hren
 

TRANSHUMANIZAM KAO GLAVNA TEMA
Gostovanje urednika i voditelja kultne HRT-ove emisije „Na rubu znanosti“ Krešimira Mišaka u Kaštelima, još jednom je napunilo izložbeni prostor dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću čime se pokazalo da teme s ruba znanosti zanimanju značajan broj građana.

Iako se ono o čemu Mišak na svojim predavanjima i tribinama govori i razgovara s publikom, teško može staviti pod kapu jednog naslova ili teme, ono o čemu se ove večeri najviše govorilo bila je tema transhumanizma.

Publika je tako ove večeri mogla čuti i saznati da je transhumanizam pokret koji podržava upotrebu znanosti i tehnologije za promjene i poboljšanja čovjeka, odnosno njegovih sposobnosti. Može ga se shvatiti i kao jedan filozofsko – kvazireligijski smjer koji nosi novi pristup razmišljanju o budućnosti,  zasnovan na premisi da ljudska vrsta u svom sadašnjem obliku ne predstavlja kraj evolucije čovjeka. Govorio je Mišak o  utjecaju transhumanizma na oblikovanje današnjeg svijeta, o načinima na koji tehnologija prilagođava čovjeka sebi  putem informatičke tehnologije, interneta, pametnih telefona i slično, globalnog zatopljnja, o ukidanju čovjekove individualnosti i gubitka čovjekove autonomije pa i stavljanja pred izbor umreženi, neumreženi, analogni, digitalni...

Mišakovo gostovanje organizirala je Gradska knižnica Kaštela, a u povodu Mjeseca hrvatske knjige. U zadnjih sedam godina ovo je Mišakova peta tribina održana u Kaštelima, a zbog interesa publike bit će ih i još.- Na svim predavanjima u Kaštelima uvijek je bilo puno. Uz to, većina publike je dobro informirana o onome o čemu govorim ili je već apsorbirala neke razine te „neke druge stvarnosti“ pa se može zaključiti da su ovdje ove teme poznate i inspirativne – kazao nam je na kraju Krešimir Mišak.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij