hren

SVI UŽIVAJU U BABLJEM LJETU S NADOM KAKO ĆE POTRAJATI
Baš kad se činilo kako nam je jesen ove godine prerano zakucala na vrata praćena, za ovo doba godine, poprilično niskim temperaturama, bablje je ljeto ipak odlučilo kako se ne želi „predati bez borbe“ i proteklih nam se dana ukazalo u svoj svojoj raskoši...

Uz obilje sunca i temperature primjerenije rujnu ili kraju kolovoza, koje su se proteklih dana, a isto se očekuje i danas,  "penjale" i do 26 stupnjeva, izmamile su brojne šetače na kaštelansku rivu i štekate, a one hrabrije, no samo zbog doba godine, nikako i temperatura mora - na plaže.

I dok se zbog slabog jugoističnog vjetra nedjelja sa svoja 24 Celzijeva stupnja izmjerena oko podneva, doima manje toplom nego li subota, južina nije smetala ni mladima ni onim nešto starijima da uživaju na šentadama duž rive okupane suncem. Mlađi su ipak, ispijajući kave i uživajući u još jednom prekrasnom vikendu, rađe odlučili zaklon potražiti pod suncobranima štekata, jer „grije ka usrid lita“.

Pa da lišće i divlji kesteni lagano ne prekrivaju ulice, teško da bi se i dalo zaključiti da smo u babljem, a ne u pravom ljetu. Posebice po broju kupača na plažama, od kojih su domaći ipak brojniji od već rijetkih turista koji više preferiraju ova doba godine za svoj odmor.

Čak i oni koji čekaju da se more dobro ugrije prije nego li krenu uživati u ljetnim „radostima“, poklekli su pred temperaturama zraka i odlučili se osvježiti u moru. A temperature koje se kreću od 20 do 22 stupnja, čak i na dubini od tridesetak metara, što je kažu nam neki iskusniji kaštelanski ronioci u ovo doba godine skoro ne zabilježeno, nude upravo to.

-Evo pivamo božićne pisme i guštamo u suncu i moru - u šali su nam kratko dobacile dobro raspoložene cure na plaži u Resniku, ulazeći u more na pitanje je li hladno, a s njima se slaže i većina ostalih koje smo zatekli na plažama, dok su neki, smočivši noge, ipak odlučili držati se na suhom i uhvatili još malo boje i vitamina D.

Prema prognozama meteorologa, sunce i temperature pomalo neuobičajene za ovo doba godine, pratit će nas i u tjednu koji je pred nama, pa se sutra očekuje kako će se najviše dnevne temperature zraka kretati i do 27 Celzijevih stupnjeva.

To će svakako najviše obradovati školarce, koji će i sutra odmarati zbog štrajka prosvjetara, ali i maslinare jer polako kreću s ovogodišnjom berbom maslina.

Foto: Ivana Topić i Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij