DODATNE LINIJE, VRAĆA SE STARA TRASA DUJE
Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović danas je bio domaćin radnog sastanka na kojem su sudjelovali i predstavnici gradova Solina i Trogira, Splitsko - dalmatinske županije, Prometa i Putničkog prijevoza Hrvatskih željeznica, a tema sastanka bila je nedavno uvedena integrirana linija Trogir – Split te poboljšanje usluge autobusnog i željezničkog prijevoza na području tri navedena grada.

- Integrirana linija od kolodvora u Trogiru do trajektne luke u Splitu i obratno, koja obuhvaća autobusnu liniju od Trogira do željezničke postaje u Radunu te vožnju vlakom do centra Splita, naišla na odobravanje građana, a ovaj sastanak prigoda je da u ime građana zatražimo i predložimo neka poboljšanja odnosno izmjene u voznom redu. Naša sugestija posebno se odnosi na potrebu prometovanja malo iza 7 sati ujutro, kada veći broj đaka i studenata, ali i zaposlenika, putuje prema Splitu, kao i u rano poslijepodne kada se isti vraćaju svojim kućama – naveo je gradonačelnik Ivanović.

- Integriranom linijom građani mogu izbjeći svakodnevne gužve kako u Solinu, tako i na samom ulazu u Split, a vožnja ovom linijom od Trogira do Splita traje nešto više od 50 minuta. Važno je napomenuti da sve karte, od pokaznih do onih kupljenih u autobusu, mogu se koristiti pri vožnji vlakom, a one kupljene u vlaku pri vožnji autobusom, pa se korisnicima ne stvara dodatni trošak – podsjetio je direktor Prometa Miroslav Delić, posebno naglasivši da na traženje građana Kaštela, autobusna linija od Trogira do Raduna, već četiri dana vozi izmijenjenom trasom, odnosno, umjesto Škabrnjskom ulicom i cestom D8, vozi starom cestom do Kaštel Starog, odakle se „penje“ prema Radunu, što je stvorilo mogućnost da ovu liniju koristi još nekoliko tisuća građana Kaštela.

Kako bi ova linija u potpunosti zaživjela potreban je i određeni pomak u usluzi željezničkog prijevoza, s čime se složio i predsjednik Uprave Putničkog prijevoza Željko Ukić.

- Svi se zajedno moramo potruditi, a ono što mi možemo napraviti je rad na marketingu, dodatnim sadržajima na stanicama, ali i na pratećoj infrastrukturi, uređenju nadstrešnica i druge urbane opreme  - kazao je Ukić, koji je u razgovoru naveo kako je vozni park, unatoč nastojanjima, poprilično star te kako na području Hrvatske postoje tek 24 nova, klimatizirana i udobna vlaka, zbog čega povremeno dolazi do poremećaja u prometovanju. U suradnji s Ministarstvom radi se na poboljšanju voznog parka pri čemu je najavio nabavku novog 21 vlaka uz pomoć sredstava iz EU fondova. Uz to, četiri nova dizel motorna vlaka trebaju u funkciju stići do kraja ove godine, a neki od njih vozit će i na linijama od Splita do Kaštela.

Ovom prigodom gradonačelnik Kaštela otvorio je i pitanje autobusne linije broj 2 te je utvrđeno da će uskoro biti uvedene linija koja će nositi oznaku 2a, a vodit će od Strabežnika starom rutom nekadašnje „duje“, odnosno starom kaštelanskom cestom. Na sastanku se moglo čuti kako će prijevoz vlakom dobiti i jednu novu dimenziju kada se otvori stajalište kod splitskog MUP-a, na čemu se već počelo raditi, a konkretni rezultati očekuju se početkom 2021. godine.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij