hren
 

U sklopu off programa Dana Kaštelanskog kazališta, ove će se subote sa početkom u 20.30 sati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću odigrati predstava Klytaimestra teatra Mali princ iz Omiša. Ulaz na predstavu je besplatan.

„Zvala se Klytaimestra!
Znamo: žena koja je mučki ubila svog muža Agamemnona, preljubnica zapletena u mračnu obiteljsku dramu dostojnu suvremene crne kronike provincijske štampe.
Agamemnon, njen muž, se netom vratio iz 10-ogodišnjeg rata pod Trojom kao pobjednik. Neki su govorili da ga je ubila zato što je žrtvovao njihovu malodobnu kćer Ifigeniju, kao žrtvu za ratnu sreću pred polazak pod Troju. Drugi su govorili da ga je ubila zato jer je doveo u njihovu kuću preljubnicu Trojanku Kasandru. Treći su je nazivali pohotnom kučkom jer je za vrijeme muževa odsustva ljubovala s Egistom iako je bila udana.
Kako bilo da bilo, činjenica jest da je Klytaimestra odlučno, bez krzmanja, sjekirom ubila svog muža, a njoj su kasnije presudila vlastita djeca, Orest i Elektra, osvetivši oca.
Činjenica je i to da će Klytaimestra ostati zapamćena kao žena dostojna prezira, koja nije shvaćala dužnosti žene prema slavi svoga muža, prema moralu svoga vremena.
Možda ćete imati malo razumijevanja, jer je to žena koja je imala hrabrosti da se suprotstavi silovitom povijesnom hodu svojim sitnim ženskim korakom, svojim snom o sreći, svojom ljubavi prema voljenom čovjeku.
Što se, dakle, može učiniti u ovome trenutku?
Možda će netko od Vas ustati u njenu obranu, a možda će samo nijemo šutjeti jer ima tama u kojima su jedino krikovi ljudski svjetionici prema kojima se kreće izranjeno ljudsko dostojanstvo.“
M.Matković

Redatelj:Petar Buljević
Igra: Ivana Giove Župa
Kostimografija: Olgica Gašparić i Ana Đido
Scenografija: Zorica Bulić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij