hren
 

TRADICIONALNA BERBA
Vrijeme je od berbe maslina pa je tako ovog petka došlo i vrijeme za tradicionalnu berbu stare masline u Kaštel Štafiliću, u organizaciji društva Bijaći i suradnika, koji skrbe o ovoj kaštelanskoj starici.

Lijep jesenski dan okupio je oko stare masline članove društva Bijaći, predstavnike Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, maslinare udruge Mastrinka, učenike i djelatnike škole Braća Radić te predstavnike javne ustanove More i krš.
Njima su pomoć u berbi došli dati i najmlađi Kaštelani, djelatnici Vlastitog pogona, dogradonačelnik Grgica Benutić te vatrogasci DVD-a Kaštel Gomilica.

- Ova maslina je raritet na ovim prostorima, to je dragocjenost koju treba čuvati, uz puno truda i uvažavanja njenih 1500 godina – kazao je Neno Pešić iz javne ustanove More i krš.

Nakon više sati berbe, rezultati su bili odlični, a organizatori zadovoljni.

- Zadovoljni smo s urodom ove godine, za razliku od prošlih godina kada su velike hladnoće ostavile traga. Maslina je ove godine dala nešto više od 150 kg ploda, što je znatna razlika u odnosu na prošlu godinu, kada smo ubrali tri puta manje – ustvrdila je dr.sc. Tatjana Klepo.

Ubrani plodovi odmah su odneseni na preradu i dobiveno je 18 litra maslinovog ulja, koje će se, kao i godinama ranije pakirati u male replike starih rimskih balzamarija te biti jedinstven suvenir koji će svoje mjesto naći kod brojnih prijatelja i suradnika.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij