hren

DAN DARIVATELJA KRVI
Darivanje krvi humanitarno je djelo, koje mnogi provode dugi niz godina, bez razmišljanja ili dvojbe, s jednim ciljem, spasiti ljudski život. Tim humanitarcima posvećen je nacionalni Dan darivatelja krvi, koji se obilježio ovog petka diljem Hrvatske, a obilježili su ga i u Gradskom društvu Crvenog križa Kaštela, dodijelivši nagrade i priznanja onima koji su krv do sada dali čak 50, 75 i 100 puta.

Podaci govore da se u Hrvatskoj tijekom godine prikupi oko 200 tisuća doza krvi, a svoj obol toj brojci redovno daju i kaštelanski darivatelji Ivica Demichelli Vitturi i Srečko Čubrilo, koji su na prigodnoj svečanosti primili nagrade iz ruku gradonačelnika Denisa Ivanovića za sto puta darovanu krv.

- Krv sam počeo darivati s 19 godina i to kao i svi mladi, zbog druženja, zezancije pa i nekog slobodnog dana. Ali, prioriteti se mijenjaju pa sam krv nastavio darivati i zbog nekih drugih razloga. Zavjetovao sam se da ću davati krv sve dok budem mogao i dok budem zdrav.  Još mi malo fali do penzije i neću odustat jer kad shvatiš da si nekome spasio život to se ne može opisati, a i povezan sam s mojim klubom darivatelja krvi, Adriachemom – kazao je Demichelli Vitturi i pozvao sve da daruju krv, ustvrdivši kako se nemaju čega bojati, a pomoći će drugima i upoznati nove, zanimljive ljude.

- Sjetim se mog darivanja kada se u vojsci dogodila nesreća i trebalo je dati krv. Iz moje vene su spojili cijev na venu ozlijeđenoga vojnika. Čovječe mili, čuješ kako čovjeku kuca srce, taj osjećaj nitko ne može platit. I evo, dogura sam do stotog darivanja, a na ovu humanost sam navuka i jednog sina koji je krv dao do sada 50 puta.  Prije je bilo više druženja među nama koji dajemo krv, imali smo određene beneficije, putovali smo. Oni koji rade kod privatnika danas ne mogu dobiti niti slobodan dan, a to nije u redu, jer čovjeka kad učini ovakvu stvar, treba nagraditi – zaključio je Čubrilo.

- U Kaštelima je dati krv postala tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju. Klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi djeluju niz godina i svima njima zahvaljujem na trudu i humanosti, a posebno ovim velikim pojedincima – kazao je pri dodjeli nagrada kaštelanski gradonačelnik.

Za 75 puta darovanu krv priznanja i nagrade ove su godine dobili Mate Jukić i Tonći Bilić, dok su za 50 darivanja krvi nagrađeni Darko Maslov, Emil Drnasin i Vjeran Zekić, a priznanja su dobili iz ruku predsjednika Gradskog vijeća Ivana Udovičića, dogradonačelnice Jadranke Matok Bosančić te pročelnice Marije Pelivan.

Sve akcije darivanja krvi u Kaštelima se provode kroz klubove darivatelja i GD Crvenog križa Kaštela, čiji su ravnatelj Pero Boljat kao i koordinatorica svih akcija Milena Žegarac također uputili zahvale i čestitke svim darivateljima, od onih koji su krv dali tek jednom ili daleko više od sto puta.

Posebne zahvale ove su večeri uručene i onim darivateljima, koji zbog godina života te zdravstvenog stanja više ne mogu darivati krv, iako bi, kako su neki od njih kazali, darivali dragocjenu tekućinu dok god kola njihovim žilama.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij