hren
 

U novom tjednu do nas će stići frontalni poremećaj sa sjevera kontinenta koji je "otpuhati" natprosječnu toplinu

Ovog listopada imali smo neobično velik broj sunčanih i iznimno toplih dana. Ovakva ili slična situacija pratit će nas još samo sljedećih dan do dva, a promjena vremena u srijedu “razbit” će temperaturnu inverziju.

Iako će mnogi reći da ne pamte topliji listopad, podaci iz Splita to demantiraju. Iako će službena klimatološka analiza biti dostupna za nekoliko dana, vjerojatno je da će ovogodišnji listopad biti “tek” treći najtopliji od početka službenih meteoroloških mjerenja. Najtopliji listopad ikada tako ostaje onaj iz 2004.

U novom tjednu do nas će stići frontalni poremećaj sa sjevera kontinenta koji je “otpuhati” natprosječnu toplinu s našeg područja. Iako sa samim prodorom neće biti puno kiše, bit će to uvod u dugotrajno nestabilno razdoblje.

U ponedjeljak nas očekuje pretežno sunčano vrijeme. Ujutro je ponegdje u Zagori moguća magla. Vjetar će biti vrlo slab, danju većinom zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka od 1°C ponegdje u Zagori do 18°C ponegdje uz obalu. Danju toplo i vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 21 do 26°C.

U utorak će biti djelomično sunčano, s više oblaka nego prethodnih dana. Najpromjenjivije na sjeveru Dalmacije gdje će povremeno biti slabe kiše. Bura će prvo zapuhati u podvelebitskom primorju, a proširit će se na sjevernu Dalmaciju. Kasno navečer posvuda jače naoblačenje. Najviše dnevne temperature i dalje visoke, većinom od 19 do 25°C, nešto svježije samo na krajnjem sjeveru Dalmacije.

Srijeda donosi pretežno oblačno vrijeme. Povremeno će biti kiše, a na moru može i zagrmjeti. Na Dinari i Kamešnici padat će snijeg iznad 1300 metara. U većini predjela neće biti značajnijih oborina. Bura će se prošiti na cijelu obalu, bit će većinom umjerena do pojačana, podno Velebita i olujna. Najviše dnevne temperature od 10 ponegdje u Zagori do 19°C na krajnjem jugu Dalmacije. Hladnije u planinama.

Pretežno oblačno bit će i u četvrtak. Tek ponegdje će biti slabe kiše, u najvišim planinama i malo snijega. Puhat će umjerena bura. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 12 do 17°C.

Petak donosi prolaznu stabilizaciju vremena će biti dosta sunčanih razdoblja. Ipak, navečer je mjestimice moguća kiša. Bura će prestati, danju će puhati slab jugozapadnjak. Jutro hladno, danju toplije, većinom od 15 do 20°C.

Jugo na kraju tjedna, ali i veći dio sljedećeg!

U dane vikenda bit će vrlo promjenjivo, kiša će povremeno padati i u subotu i u nedjelju. Moguće su veće količine oborina. Jugo će prolazno zapuhati u noći sa subote ne nedjelju. Ponovno će biti toplije, u nedjelju ponegdje preko 20°C.

U sljedećem tjednu bit će puno kišnih dana, a puhat će jako do olujno jugo i lebić. Bit će toplo.

Foto: MeteoAdriatic
Izvor: dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij