hren
 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE JAKOSLAVA ROJNICE
- Iako ovo nije Hrvatska kakvu sam želio, sretan sam što je imamo - kazao je u četvrtak navečer nekadašnji politički zatvorenik Jakoslav Rojnica na predstavljanju svog romana  „Ja sam 6387“ pred kaštelanskom publikom u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

„Ja sam 6387“ autobiografski je roman, kojeg je Rojnica napisao u trećem licu jer mu je tako bilo lakše govoriti o svemu i odmaknuti se od samoga sebe te kako bi onima koji roman čitaju, čitanje bilo prihvatljivije.

- U ovoj knjizi ja sam David, a svi znaju tko je bio David, a tko Golijat. Ja često kažem da su i Marko i Mirko i Fabjan, svi oni koji su sa mnom bili osuđeni jednako Davidi kao i ja – ustvrdio je Rojnica, naglasivši kako negativcima u romanu nije naveo prava imena, jer s nije želio  obračunavati, a svjedocima zbog čijih su ga iskaza teretili, oprostio je.

A uhićen je 25. svibnja 1978. godine, kao 22-godišnji student jer je pojedinim studentskim kolegama dao da čitaju list Nova Hrvatska, a jednom od njih dao je knjigu Ive Rojnice. Nakon teškog istražnog postupka, za kojeg kaže da je bio najgori dio te njegove zatvoreničke priče, Rojnica je osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku, među počiniteljima različitih teških krivičnih djela.
Roman donosi  priču o Rojnicom zatvaranju, istrazi, zatvorskoj bolnici i Golom otoku, odlasku u JNA nakon zatvora... Ovaj autor često spominje vjeru kao ono što ga je održalo

- Samo sam molio Boga da mi dade snage da živ i zdrav dočekam kraj kazne. I Bog me je uslišio – kazao je Rojnica, navodeći da su mu u zatvoru, kako bi preživio, zaštitnici bili pojedine ubojice, kojima je kao student prava često pisao molbe i žalbe.

O Golom otoku i onima koji su tamo izdržavali kaznu, odnosima u bivšoj državi, o samom autoru, onome što je autor preživio te o romanu „Ja sam 6387“, ove su večeri govorili i novinar i publicist Joško Čelan,  Marijo Popović iz udruge Benedikt te profesor povijesti Nedo Šapina, koji je ujedno bio uvodničar i moderator večeri.
Nakon samog predstavljanja knjige uslijedio je i neobavezni dio u kojem je publika autoru postavila niz pitanja iz kojih se razvio razgovor o stanju u današnjoj državi, a iako autor sudionike u „svom slučaju“ ne imenuje, na površinu je ove večeri izašao podatak da je jedan od onih koji su svjedočili u istrazi o Rojnicinim, tada protuzakonitim aktivnostima, član nekadašnje Gospićke skupine i ratni suradnik Mirka Norca Tihomir Orešković. Jedno od pitanja koje se ove večeri čulo bilo je i pitanje koliko se ondašnjih političkih zatvorenika, odnosno onih koji su željeli živjeti Hrvatsku, danas nalazi u vodećim političkim strukturama.
Kaštelansko predstavljanje romana „Ja sam 6387“ organiziralo je Hrvatsko društvo političkih zatvorenika u suorganizaciji s dragovoljačko – braniteljskom udrugom Stina pradidova te hrvatskom udrugom Benedikt.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij