hren
 

Ponedjeljak je donio promjenjivo vrijeme, a činjenica da je to najstabilniji dan aktualnog tjedna dovoljno govori kakve nas vremenske prilike očekuju sljedećih dana. Nema sumnje da će jugo svima “popeti na vrh glave” jer će puhati sljedećih 7 dana, a vjerojatno se radi o najjače jugu koje će puhati u dosadašnjem tijeku godine.

Ciklonalni centar trenutno je prilično udaljen od nas i sa Sredozemnog mora upravo ulazi nad alžirsku obalu, no već u nadolazećoj noći počet će se stvarati novi ciklonalni centar oko Sicilije, koji će potom preko Italije ući u Jadran i donijeti vrlo turbulentnu atmosferu nad našim područjem.

DHMZ je, unutar sustava za upozorenje na opasne vremenske prilike – MeteoAlarm, za utorak povisio stupanj upozorenja s narančastog na crveni za akvatorij sjeverne i srednje Dalmacije. Naime, na moru se sutra prema DHMZ-u očekuju orkanski udari juga do čak 130 km/h. To će uvelike povećati valovitost mora, osobito u drugom dijelu utorka i u srijedu, kada će očekuju veliki poremećaji u pomorskom prometu.

Dolazak ciklone danas se primjećuje po padu tlaka zraka, ali i ciklonalnoj plimi koja se javila na dijelu obale. Primjerice, dio rive u Kaštel Novom u ponedjeljak popodne našao se pod more.

Ova pojava bit će puno izraženija sljedeća dva dana.

TJEDNA PROGNOZA

Utorak donosi jače naoblačenje uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno će do kraja dana pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. U drugom dijelu dana će zapuhati jako do olujno jugo koje će na moru mjestimice imati orkanske udare. Moguća je ciklonalna plima, osobito navečer. Do kraja dana na otvorenom moru su mogući valovi preko 6 metara. Bit će relativno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 18°C.


Očekivana sinoptička situacija u utorak poslijepodne – vrlo duboka ciklona s centrom između Sicilije i Sardinije

Umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, bit će u srijedu. Lokalno su moguće obilne oborine. Puhat će većinom jugo koje će u drugom dijelu dana ponovno imati olujne udare. Zadržat će se toplo.

Četvrtak će biti umjereno do znatno oblačan, uz kraća sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu koja će biti manje obilna nego prethodnih dana. Jugo će oslabiti pa će biti umjereno do pojačano. Zadržat će se toplo.

Petak, subota i nedjelja donose umjereno do znatno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu. Bit će i kraćih sunčanih razdoblja. Jugo će ponovno pojačati, osobito u petak i nedjelju kada će ponovno biti olujnih udara. Zadržat će se toplo.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij